Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

В Русия вече ще наказват за „намерения”

Законът за чуждестранните агенти въвежда административни и углавни наказания за неизвършени постъпки

Макар че вече живее в България, руският карикатурист Сергей Йолкин все още маркира публикациите си със задължителните уточнения според руския закон. Снимка: Сергей Йолкин/Фейсбук - В Русия вече ще наказват за „намерения”

Макар че вече живее в България, руският карикатурист Сергей Йолкин все още маркира публикациите си със задължителните уточнения според руския закон. Снимка: Сергей Йолкин/Фейсбук

В Русия вече ще наказват за „намерение да станеш чуждестранен агент“. Това става ясно от поправки към закона за чуждестранните агенти, внесени от Комисията по разследване на намесата на чужди държави във вътрешните работи на Русия, пише санктпетербургското издание „Бумага“. „Чуждестранен агент“ според руските закони е организация или лице, което получава финансиране за дейността си от световни, европейски и други фондове. Най-често в списъка попадат медии и активисти.

Сега се въвеждат членове в закона, които предвиждат наказание за „непредоставяне на данни“ на физически и юридически лица, които „имат намерение да действат като чуждестранни агенти“. Не се уточнява какво означава „намерение“.

Наказанието е административно, а глобата е до 300 хил. рубли (около 5 хил. евро). При второ провинение ще се носи наказателна отговорност и ще се наказва с лишаване от свобода от 5 години.

Шефът на комисията Василий Пискарьов обяснява въвеждането с това, че „чуждестранните агенти“ разпространяват „фейкове“ за изборите и призовават да се повреждат бюлетините.

В Русия под „чуждестранен агент“ доскоро според закона се разбираше всяка организация или лице, които получават финансиране от чужбина. През юли Путин подписа нов закон, който позволява „чуждестранни агенти“ да бъдат наричани дори онези, които не получават пари отвън. Законът ще влезе в сила от 1 декември. Всеки „чуждестранен агент“ е длъжен да отбелязва дори в личните си публикации в социалните мрежи, че е такъв според закона.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС