Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

В Русия видяха нападение от армия „бойни комари“ и птици

Според руски генерал, подготвените от американците комари били 89 вида

Според руското Министерство на отбраната, американците подбирали прелетни птици, заразявали ги с човешки грип и ги пускали към Русия. Снимка: ЕПА/БГНЕС - В Русия видяха нападение от армия „бойни комари“ и птици

Според руското Министерство на отбраната, американците подбирали прелетни птици, заразявали ги с човешки грип и ги пускали към Русия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Бойни“ комари, кърлежи и птици, нарочно заразени с грип, пристигат от Украйна, заяви на брифинг началникът на руските войски за радиационна, химическа и биологична защита генерал-лейтенант Игор Кирилов, цитиран от ТАСС. Според напълно сериозното изявление на руския генерал, подготовката на „бойните комари“ е инициирана от САЩ.

Пред журналисти генерал Кирилов е разказал история, напомняща филмов сценарий – според него в Харковския институт по ветеринарна медицина са провеждали работа по американски проекти, с помощта на които изучавали пътя на прелетните птици, подбирали най-подходящите и ги заразявали с човешки грип, а после ги пускали да летят към Русия. Затова заболеваемостта от грип в Руската федерация се повишила значително.

Генералът, чиято задача е да пази от биологически заплахи, е говорил и за предаване на зарази чрез „морски млекопитаещи и непрелетни птици като чайките“. Не е изяснил обаче как те биват подготвени от вражеските сили.

На брифинга са били цитирани цифри – подготвените от американците „бойни комари“ били 89 вида. Кърлежите, които трябва да хапят руснаци – само 12 вида. Кирилов дори е заявил, че американската програма за „бойни заразени животни“ е предвидила и наводнението на Херсонска област след взривяването на Нова Каховка и е подготвила специално комари с нилска треска, които да се размножават в наводнените области.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg