Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

В Русия започват отново масово избиване на тюлени в Бяло море

Изяждали твърде много риба

В света има само две места, където може да се видят новородени тюленчета – около Магдаленовите острови в Канада и в Бяло море. Снимка: Стопкадър - В Русия започват отново масово избиване на тюлени в Бяло море

В света има само две места, където може да се видят новородени тюленчета – около Магдаленовите острови в Канада и в Бяло море. Снимка: Стопкадър

Ново масово избиване на тюлени в Бяло море подготвя губернаторът на Архангелска област Александър Цибулски, съобщават местни медии. Цибулски аргументира официалното си искане с твърдение, че морските бозайници консумират твърде много риба.

Чиновникът пояснява, че един тюлен изяжда 40 кг риба на ден, а в момента популацията на морски тюлени е достигнала 1,5 млн. екземпляра. Администрацията вече подготвя приемателни пунктове за труповете на тюлените в малките крайморски селища. Изпратена е и специална научна експедиция, която да преброи тюлените в Бяло море.

Екоактивистката Елена Фокина е пуснала петиция против масовото избиване на морските бозайници. В текста ù се казва, че властите възнамеряват да възстановят промишленото унищожаване на животните „в съветски мащаби“, тоест – чрез използване на ледобойни машини, кораби и авиация. В такъв случай количеството на убитите тюлени може да стигне десетки хиляди. Фокина твърди, че Цибулски греши в оценката си за вредата, нанасяна от тюлените. По нейните думи те не се хранят в Бяло море.

В света има само две места, където може да се видят новородени тюленчета – около Магдаленовите острови в Канада и в Бяло море. Руски туристически компании дори организират специални турове за наблюдение на „белчовците“, както наричат бебетата на тюлените заради бялата им козина.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg