POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

В руските библиотеки ще заключват книги, неподходящи за непълнолетни

Глоби за библиотекари и книги под ключ, за да бъдат опазени хората под 18 години от „вредна информация“

Според нова наредба на руското Министерство на културата всички романи, документални четива и комикси в читалните и библиотеките, оценени като съдържащи „вредна информация“ за хора под 18 години трябва да бъдат заключвани на обособено място. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - В руските библиотеки ще заключват книги, неподходящи за непълнолетни

Според нова наредба на руското Министерство на културата всички романи, документални четива и комикси в читалните и библиотеките, оценени като съдържащи „вредна информация“ за хора под 18 години трябва да бъдат заключвани на обособено място. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Самостоятелна стая или заключен шкаф трябва да бъде отделен за книгите, неподходящи за непълнолетни, в библиотеките в Русия, гласи наредба на Министерството на културата на Руската федерация.

Всички романи, документални четива и комикси в читалните и библиотеките трябва да имат маркировка за възрастови ограничения, както при филмите, казва руският „Закон за защита на децата от информация, която може да причини вреда на здравето и развитието им“. Затова новата наредба на културното ведомство предвижда да се гарантира, че книгите, които не са предназначени за непълнолетни или имат отметка „забранено за деца“, ще останат недостъпни за тях. Ако в библиотеката няма възможност да бъде отделена самостоятелна заключваща се стая, или хранилища за подобни книги, то трябва да бъде предвиден шкаф с ключалка. Библиотекарите имат задължението да проверяват на каква възраст са читателите, на които се дават тези книги. При неспазване на правилата ги грозят глоби.

Класификацията на информационните продукти в Русия е въведена през 2012 г. Тя предвижда 5 степени – 0+, 6+, 12+, 16+ и 18+. Те се определят от наличието на сцени на жестокост, еротичните елементи, споменаването на наркотици, тютюн или алкохол. В момента в Държавната дума се обсъжда промяна на закона, която предвижда да се махнат междинните категории, да остане само 18+, а останалите да се заменят с уточнения „не се препоръчва за деца“ или „за семейно ползване“.

Към момента не са обявени заглавията на книгите, които ще бъдат поставени под ключ, но вероятно „вредна информация“ за руските младежи съдържат романите на Буковски или „Портокал с часовников механизъм“ на Антъни Бърджес, където героите говорят английски с руски акцент.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90