Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

В С. Македония питат: Кого изпращаме на „Евровизия“ – македонец или българин?

Буря от реакции след признанието на певеца Васил Гарванлиев, че „живее от другата страна на същата държава”

Заради фона със знаме, напомнящо българското, клипът на македонския певец за 
„Евровизия“ бе монтиран отново, за да бъде махнат скандалният кадър. - В С. Македония питат: Кого изпращаме на „Евровизия“ – македонец или българин?

Заради фона със знаме, напомнящо българското, клипът на македонския певец за „Евровизия“ бе монтиран отново, за да бъде махнат скандалният кадър.

Певецът от Северна Македония, който ще представи страната на „Евровизия“ – Васил Гарванлиев, заяви открито българския си произход, призна, че има български паспорт, включи символично българско знаме в клипа си и всичко това предизвика буря от коментари в Македония. Гарванлиев заяви, че „живее от другата страна на същата държава” и това подразни както медиите, така и македонистите в социалните мрежи.

„Той не говори за две държави, а за една и съща от двете страни на границата”, пише „Антропол”.

„Кого изпращаме на „Евровизия“ – македонец или българин?” – това е заглавието в една от най-четените македонски медии – „Екран“. В подобен дух са и останалите.

„Македонският представител на „Евровизия“ е горд български гражданин”, саркастично обявява „Експрес”.

След скандала, който предизвика сред съгражданите си, Гарванлиев излезе с официална декларация в социалните мрежи, в която уточни, че от 20 години пее за Македония и винаги ще бъде така. Той все пак потвърди, че има български корени, уточнявайки, че става дума за баба му. Самият той е роден в Струмица.

В първоначално представения клип за участието в „Евровизия“ Гарванлиев пее в Националната галерия на Скопие, а зад него се виждат вертикално поставени ленти в бяло, зелено и червено. Това е творба на македонската художничка Жанета Вангели от 1995 г., наречена „Поклон пред Андрей Рубльов”, която е част от постоянната експозиция на Националната галерия на Македония. Въпреки липсата на пряка връзка с България, кадърът с трибагреника все пак беше свален от официалното видео на Гарванлиев.

Видеото на Гарванлиев без проблемния кадър:

Македонските медии отчитат и факта, че подкрепа за Гарванлиев е изразил българският евродепутат Андрей Ковачев, който „е известен със своите шовинистични провокации спрямо Македония”, пише изданието „Антропол”.

Конкурсът тази година ще се проведе в Ротердам, Нидерландия, между 18 и 22 май. България ще бъде представена на „Евровизия 2021“ от Виктория Георгиева.

Българската песен на „Евровизия“:

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах