Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

В събота Ден на детето и Стинг, в неделя Ден на Ботев

Какво да правим през уикенда? Най-интересните събития в София за 1 и 2 юни 2019 г.

Пред Народния театър децата ще могат да се качат в кабината на пожарна кола. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - В събота Ден на детето и Стинг, в неделя Ден на Ботев

Пред Народния театър децата ще могат да се качат в кабината на пожарна кола. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

На Първи юни светът ще си припомни какво е да си малък. Въпреки прогнозите за дъжд, в София детските усмивки ще греят през целия ден. От 11 ч. започват празненствата пред Народния театър, в Градската градина и близките музеи и галерии цял ден ще има игри и детски работилници.

Хлапетата ще се запознаят лично със стъклописа, архитектурата, пясъчните рисунки, грънчарството и калиграфията. Включени са и няколко ателиета – по тъкане, любопитни техники по неврографика и цианотайп. По случай 140-годишнината от обявяването на София за столица всяко дете ще може да изработи свой магнит с емблематична сграда на София. За бебета също е предвиден кът с игри. А по-големите деца ще могат да се качат на пожарна кола, влизайки в ролите на пожарникари.

Преди забавленията пред театъра, половин час по-рано край Ларгото ще започнат няколко детски ателиета. Там ще бъде открит и информационно-образователен център. За децата ще има римски настолни игри, монетосечене, римско облекло и въоръжение, редене на мозайки.

В двата почивни дни, събота и неделя, деветото издание на цирковия фестивал „Мини Арт фест“ за съвременен и социален цирк ще забавлява най-малките на Голямата сцена в Южния парк. Посещението на международните циркови спектакли, представленията на някои от най-добрите български артисти и разнообразни циркови работилници ще е безплатно. Откриването е в събота от 10 ч. Вечерта е посветена на „Фрийкове“, френско цирково-театрално представление на Пол Кийтън, основано на движение, манипулация на обекти и магия. Час по-късно започва спектакълът „Lonely Circus“. На следващия ден фестивалът се премества в  кв. „Факултета“ (75 ОУ „Тодор Каблешков“), където ще се проведат тренировки по жонглиране, акробатика и юнисайкъл.

Тенисистката Цветана Пиронкова ще гостува на конференцията на програмата за ученическо лидерство „Приключението: От мен зависи“, която ще се проведе в Техническия университет в събота от 9,30 ч. Телевизионен репортаж, рап песен, пиеса, новинарска емисия с песни и вдъхновяващи речи са част от форматите, през които учениците ще покажат как през последните 6 месеца „променят историята”, като се борят с несправедливости и решават проблеми в своите общности.

Столична библиотека ще отбележи празника с художници, актьори и детски автори на обновения площад „Славейков“. От 10 ч. в Американския център ще има демонстрация на 3D писалки, работа с 3D принтер и роботите Finch за по-големите деца, от 11 ч. приказни герои ще забавляват децата с много изненади и награди. 11 е началният час и за арт ателието с художника Христо Кърджилов. От 14 ч. ще се проведе театър на маса на английски език с участието на Барбароните. Книжните сергии още не са се върнали на „Славейков“, но на разположение ще бъде мобилният „Библиобус“ на Столична община, откъдето хлапетата ще могат да заемат книги. Всички желаещи деца ще получат едногодишни безплатни читателски карти за Столична библиотека.

А след деня, изпълнен с празненства, идва 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата, когато България ще отбележи 143 години от гибелта на поета-революционер. Официалната церемония ще се проведе от 11,30 ч. пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина. Слова ще произнесат писателите Здравка Евтимова и Никола Инджов.

Предлагаме Ви още от най-интересните събититя в културната програма на София за 1 и 2 юни 2019 г.

1 юни, събота

Детски фестивал – 10 ч., парк „Езерото“, кв. „Дружба“ 1

***

Детски литературен маршрут със Зорница Христова – 11 ч., ул. „Елин Пелин“ №1

***

„Всичко това е любов“, представяне на книгата на Дулсе Мария Кардозо – 17 ч., Литературен клуб „Перото“

***

„Шампиони“, прожекция на филма на Хавиер Фесер – 18 ч., Дом на киното

***

„Цвете за Гошо“, рок и блус фест – 18 ч., Южен парк ІІІ част

Фестивалът продължава и на 2 юни, неделя. В събота на сцената ще излязат „Мечо Пух“, „Пързалка“, „Блус Трафик“, „Зомби бар“, „Докторс“, „ГМО – Георги Минчев Оркестра“, „Кокаин“, Васко Кръпката и „Подуене Блус Бенд”. В неделя ще свирят „Александров Рагтайм Бенд“, „Росс’Н’Лорина“, „Интензивен сектор“, „Делта Руустърс“, „Темпеста & Френдс“, „Бараби Блус Бенд“, „Монолит“, „Бумеранг“ и Милена Славова.

***

„Вещици и магьосници“, концерт на „Кварто квартет“ и „Вая денс студио“ – 19 ч., зала „България“

***

„Картини и фантазии“, клавирен рецитал на Ани Гогова – 19 ч., камерна зала „България“

В програмата са включени произведения на Бетовен, Лист, Рахманинов, Мусоргски.

***

Фолклорен концерт на „Тъпани и гайди“ – 19 ч., „Маймунарник“

***

„My Songs“, концерт на Стинг – 20 ч., Арена „Армеец“

Вижте още: ЩЕ СЕ РАДВАМЕ КАТО МАЛКИ ДЕЦА

***

„Апетит за череши“, постановка на Анна Батева – 21 ч., Открита сцена на театър „София“

С участието на Симона Халачева и Юлиян Рачков.

***

„Променяне“, моноспектакъл на Йоана Буковска-Давидова – 21 ч., Парк на Военна академия „Г. С. Раковски“

2 юни, неделя

Градински базар на изкуствата – 11 ч., „Маймунарник“

***

Творческа работилница за деца с Койя Чехларова – 17 ч., Открита сцена на театър „София“

***

Клавирен рецитал на Анна Петрова – 19 ч., камерна зала „България“

В програмата са включени произведения на Скрябин, Файнберг, Рахманинов, Прокофиев.

***

„Капернаум“, прожекция на филма на Надин Лабаки – 20 ч., кино „Култура“

***

„Аз, досадникът“, постановка на Богдан Петканин – 21 ч., Парк на Военна академия „Г. С. Раковски“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg