Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

В събота – истории на Касимова и Цитиридис, в неделя – „Хаос“

Какво да правим през уикенда? По-интересните събития в София за 8 и 9 февруари 2020 г.

Снимка: Площад Славейков/Xiaomi Mi Note 10, предоставен от Vivacom - В събота – истории на Касимова и Цитиридис, в неделя – „Хаос“

Снимка: Площад Славейков/Xiaomi Mi Note 10, предоставен от Vivacom

Зимата се завърна за малко и бърза да си ходи, времето през уикенда ще бъде студено, но слънчево, и разходките в столичните градинки се очертава да бъдат освежаващи.

Сред вариантите за приятна и полезна почивка са тематичните обиколки в центъра на София – тази събота разходката е в „Квартала на писателите“, със спирки в района на бул. „Витоша“, където са вървели, живели и творили Никола Вапцаров, Пейо Яворов, Пенчо Славейков, Алеко Константинов, Атанас Далчев… Организира я „Бохемска София“.

Може да се „разходим“ и до Китай – в петък Вихрони Попнеделев откри изложбата „Пейзажи от Китай“ в галерия „Контраст“. Но може и да отложим посещението – експозицията е до 1 март.

Николаос Цитиридис и в събота ще бъде под прожекторите – на сцената на „Комеди клуб София“ на ул. „Леге“. Заедно с Васил Ножаров и Кристиян Терзиев комиците ще представят най-доброто от стендъп репертоара си. Шоуто е час и половина и започва в 19 ч.

Америка за България

Още избрани събития в столичния афиш на 8 и 9 февруари:

8 февруари, събота

„Изкуство, любов и шоколад“, базар – 11 ч., хотел „Москва“

***

„Хъкълбери Фин и Том Сойер“, спектакъл на Димитър Еленов и Стефан Стоянов – 11,30 ч., Сатиричен театър – камерна зала

***

„Най-дръзките произведения и акции на съвременното изкуство – част 2“, лекция на Радослав Механджийски и Теодора Константинова – 16 ч., Дом на киното

***

„Цигулар на покрива“, мюзикъл на Небойша Брадич – 19 ч., Музикален театър

***

„Мария Касимова: Разказвачески етюди“, среща с журналистката – 19 ч., „Каса Либри“

***

„Почивен ден“, постановка Камен Донев – 19 ч., Народен театър

***

„Прощална вечеря“, постановка Здравко Митков – 19,30 ч., Сатиричен театър

9 февруари, неделя

„Мароко отвисоко“, филм на Ян Артюс-Бертран и Мишел Питио – 17 ч., Дом на киното

***

„Хаос“, постановка Марий Росен – 19,30 ч., „Театър 199“

***

„Опит за летене“, постановка Стоян Радев – 19 ч., Народен театър

***

„Ветрилото на Лейди Уиндърмиър“, постановка Бойка Велкова – 19,30 ч., Камерна сцена на Сатиричния театър

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3