VivaPay

В събота – обиколка на писателските домове, в неделя – по стъпките на великите българки

Какво да правим през уикенда? По-интересните събития на 7 и 8 март 2020 г.

Международният ден на жената тази година се пада в неделя, мързеливият ден от седмицата. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - В събота – обиколка на писателските домове, в неделя – по стъпките на великите българки

Международният ден на жената тази година се пада в неделя, мързеливият ден от седмицата. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Неделя, най-мързеливият ден от седмицата, този уикенд е посветен на жената. България, заедно с още редица държави ще отбележи повода – това обаче няма да се случи официално с реч на президента или министър-председателя в центъра на София, а в домовете на хората, където жените не са обект на тормоз и са уважавани през цялата година, както и в редица софийски клубове, ресторанти, кафенета и сладкарници.

Двата дни се очертават със сравнително меко, но дъждовно време, затова и отново актуални са пешеходните разходки. В събота ще се проведе петата обиколка на „Кварталът на писателите“, организирана от Виктор Топалов. Желаещите може да се разходят по чаровните улици, заключени между „Витошка“, „Патриарх Евтимий“ и „Граф Игнатиев“. Сборен пункт е паметникът на Алеко Константинов в 10,50 ч.

В неделя разходката е на тема „По стъпките на великите българки“. По време на обиколката Петър Будинов от „Българска история“ и Ангел Вихрийски ще разкажат за велики научни открития и безкрайни пътешествия, как жените придобиват права за гласуване и как знаменитите българки се справяли с ежедневните си задачи, докато са натоварени с велики дела (и понякога велики деца).

Предлагаме ви още акценти от културния афиш на столицата за 7 и 8 март.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

7 март, събота

Ден на отворените врати в Софийски университет – 10 ч., Ректорат на СУ

***

„Портретът на Дориан Грей“, спектакъл на Стайко Мурджев – 18,30 ч., Театър „Азарян“

С участието на Севар Иванов, Калин Врачански, Александър Хаджиангелов.

***

„Аз, Леонардо“, филм на Хесус Ламберт – 19 ч., кино „Култура“

***

„One Night Stand“, стендъп комедиен спектакъл – 20,30 ч., зала 1 на НДК

8 март, неделя

„Светецът светкавица“, филм на Ангел Бончев – 15 ч., Дом на киното

***

Концерт за Деня на жената от цикъла „Извън петолинието“ – 19 ч., зала „България“

Солист е Лилия Бояджиева /пиано/. На диригентския пулт пред Софийската филхармония застава Зоуи Цокану. В програмата ще прозвучи Увертюра в до мажор на Фани Менделсон, Musica ad libitum за пиано и оркестър на Борислава Танева и Симфония № 3 на Луиза Фаренц.

***

„За едно явление от електричество“, спектакъл на Стилиян Петров – 19 ч., Театър „Възраждане“

С участието на Мариана Жикич, Донка Аврамова – Бочева, Йордан Ръсин, Свежен Младенов, Георги Златарев, Анатоли Лазаров.

***

„Малка пиеса за детска стая“, спектакъл на Галин Стоев – 19,30 ч., „Театър 199“

С участието на Радена Вълканова, Снежина Петрова, Стефан Вълдобрев, Вежен Велчовски, Стилиян Стоянов.

***

„Усещане за любов“, спектакъл на Бойка Велкова – 19,30 ч., Нов театър НДК

С участието на Ивайло Захариев и Бойка Велкова.

***

„Провинциални анекдоти“, спектакъл на Николай Урумов – 19,30 ч., Сатиричен театър

С участието на Албена Михова, Ивайло Калоянчев, Иван Панев, Кирил Ефремов, Мартин Христов, Полин Лалова, Силвия Лулчева, Явор Борисов.

***

Стендъп комедиен спектакъл на Петя Кюпова – 20 ч., зала 1 на НДК

***

„Поетите Live“ – 21,30 ч., „София лайв клуб“

С участието на Бойко Кръстанов, Захари Бахаров, Владо Пенев, Иван Бърнев, Луиза Григорова-Макариев, Малин Кръстев, Юлиан Вергов, Теодора Духовникова.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg