VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

В събота плуване с питбул, в неделя боси в Южния парк

Какво да правим през уикенда? По-интересните събития за 17 и 18 август 2019 г.Езерото „Ариана“ в Борисовата градина. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков
 - В събота плуване с питбул, в неделя боси в Южния парк

Езерото „Ариана“ в Борисовата градина. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Два почивни дни с малко по-хладно време в средата на август – все едно боговете са чули молитвите на ваканцуващите. За онези, които ще прекарат тези събота и неделя в София, столицата ни все пак ще опита да конкурира близките планински маршрути и има с какво да изненада.

За онези, които нямат намерение (или възможност) да се разхождат боси в природата, може да опитат да го направят в парка – в неделя от 10 ч. в Южния парк елате без обувки и „Вземете краката си в ръце“ – информационна кампания за хроничната веноза, или т. нар. разширени вени. На място ще получите консултация от специалист и ще може да се срещнете с лицето на кампанията Деси Бакърджиева.

Също на открито ще се проведе и безплатна табата тренировка на открито – високоинтензивният тренировъчен режим и неговите ползи ще покаже в събота от 11 ч. личният треньор Благовеста Иванова в парк „Овча Купел“. След края на тренировката ще се проведе томбола и двама късметлии ще спечелят тренировка в зала или екскурзия до Рилските езера.

За любителите на плуването (и кучетата) Общинският приют в Горни Богров има алтернатива на морето – в събота от 10 до 14 ч. може да плувате с Аби, Лъки, Карма, Киара, Спартак, Аврора, Принцеса, Бруно, Бамби, Блеки, Дорис, Фроги, Тор, Тор 2, Амбър, Рони, Роки, Девил, Ахил, Бела, Рей, Майк, Спарк – питбули, изоставени от стопаните си.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

В двата дни на уикенда в района на мол „Сердика“ се организира дрифт шоу и национален шампионат по автомобилизъм – всичко това, за да има в бъдеще по-отговорни шофьори на пътя. Къде ще име промени в движението, вижте тук.

И още една затворена улица – „Веслец“ в отсечката между ул. „Екзарх Йосиф“ и ул. „Цар Симеон“ ще приветства в съботния следобед столичани и гости на града с безброй събития, посветени на темата за дизайна. Рисуване на керамични плочки, представяне на техниката цианотипия (блупринт), експозиция на Раку керамика и още много дейности ви очакват там, заедно с напитки и храна, и дори медовина, ако победите в дизайнерската игра „Lastiche“.

Предлагаме ви още акценти от културния афиш на столицата за 17 и 18 август.

17 август, събота

Обиколка на Витоша за под 8 часа – 7,30 ч., пред Национален исторически музей

Групата ще се движи по оригиналното трасе на „Витоша 100“, като целта е 100 км да бъдат изминати с планинско колело за под 8 часа. Организаторите предупреждават желаещите да идват екипирани, запасени с храна, вода, яке и резервна гума за колелото.

***

Маратон по бягане – 9 ч., Борисова градина

Трасето е 5 км, участието е безплатно, но се изисква предварителна регистрация.

***

„Гости от приказките в София“, детски спектакъл на Театрална къща „Мариета и Марионета” с вход свободен – 11 ч., „Кино Кабана“

***

Исторически маршрут „Софийски домове“ – 18 ч., Орлов мост

Необходимо е предварително записване, беседата се плаща на място.

***

„Хумор за любов и връзки“, стендъп комедийно шоу – 21,30 ч., „Стендъп комеди клуб“

18 август, неделя

Ащанга практика в парка – 9,30 ч., паметникът в Борисова градина над Езерото с лилиите

Часът ще включва половин първа серия на ащанга йога и ще бъде воден от Зорница Зайкова.

***

„Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, прожекция на открито на филма на Стефан Командарев – 21 ч., Switch Bar

***

„Ани Хол“, прожекция на открито на филма на Уди Алън – 21 ч., „Спагети китчън бар“ (пл. „Света Неделя“)

***

„Без/смъртен“, прожекция на открито на филма на Тарсем Сингх – 21 ч., „Планет клуб“

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg