VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

В събота по стъпките на първите в София, в неделя – страшен екшън

Какво да правим през уикенда? По-интересните събития в столицата на 10 и 11 август

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - В събота по стъпките на първите в София, в неделя – страшен екшън

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Във втората седмица на август, „следобедът на годината“ (Г. Господинов), вариантите за уикенда са безгрижно следобедни: кино на открито, разходки по исторически маршрути в центъра на София или просто разходки с кучета… Градът е доста празен откъм софиянци, но чуждите туристи са в изобилие – а събитията най-често стават за всички.

В събота и неделя Дом на киното предлага програмата „Страшен екшън“ – в двата почивни дни може да гледате „Човекът с хиляда лица“, сръбския „Южен вятър“ с участието на Христо Шопов и Ивайло Захариев и нашумелия „Курск“ на Томас Винтерберг.

Вижте още: „КУРСК“ – ТРОГАТЕЛЕН ПРОЧИТ, СПЕСТИЛ (НЕ)УЧАСТИЕТО НА ПУТИН

Интригуваща е и историческата разходка „Софийски домове и дворци“, която се провежда в две части – в събота маршрутът тръгва от Орлов мост и преминава през по-емблематичните софийски къщи, а неделята е посветена на т. нар. „софийски дворци“. За съжаление, тази седмица местата вече са изчерпани, но маршрутът се повтаря периодично.

Америка за България

В събота на пл. „Независимост“ до шадравана от 15 ч. ще се рециклират боклуци – от отпадъци участниците ще могат да направят сувенири, ще се научат да правят декупаж и ще си изработят кошнички от хартия.

В неделя кучешкият приют в Горни Богров ще отвори врати (и клетки) за доброволци от 9,30 сутринта – всеки гост ще може да разходи за около половин час най-симпатичното за него куче.

Още събития от културния афиш на столицата за 10 и 11 август 2019 г.:

10 август, събота

„По стъпките на първите в София“, историческа разходка – 11 ч., Паметникът на Васил Левски

За първата сграда на Софийския университет, дома на първия министър-председател, първата сграда, построена за музей, сградата на първото посолство, първия военен клуб и други емблематични сгради ще разкажат Петър Будинов и екскурзоводът Виктор Топалов.

***

„Капернаум“, прожекция на филма на Надин Лабаки – 16,20 ч., Дом на киното

***

Детско четене – 16,30 ч., FOX book café

Участието става със записване. Местата са ограничени.

***

„Човекът с хиляда лица“, прожекция на филма на Алберто Родригес, част от програмата „Страшен екшън“ – 18,25 ч., Дом на киното

***

„Най-доброто от стендъп комедията“, комедийно шоу – 21,15 ч., „Стендъп комеди клуб“

11 август, неделя

„Късно е за гняв“, прожекция на филма на Раул Аревало, част от програмата „Страшен екшън“ – 18,55 ч., Дом на киното

***

„Курск“, прожекция на филма на Томас Винтерберг, част от програмата „Страшен екшън“  – 20,30 ч., Дом на киното

***

„Манхатън“, прожекция на открито на филма на Уди Алън – 21 ч., „Спагети китчън бар“ (срещу църквата „Света Неделя“)

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg