Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

В събота разходка с питбул, в неделя френски цигански суинг

Какво да правим през уикенда? По-интересното в столичния афиш на 13 и 14 юли 2019 г.

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - В събота разходка с питбул, в неделя френски цигански суинг

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Повече туристи, отколкото софиянци изглежда ще има в столицата през почивните дни. В средата на седмия месец повечето културни институции или са във ваканция, или обикалят страната с продукцията си. Но уикендът и в София предлага интересни занимания – организират се различни походи, например изкачване до Боянските водопади, язовир Белмекен и други постижими за два дни географски обекти.

Междувременно тук, на равното, децата също няма да скучаят – в събота „Музейко“ очаква малки изследователи в Южния парк с най-различни активности от 10 до 16 ч. – лов на загадки, съревнование със самолети и томбола с награди. Входът е свободен.

Общинският приют в Горни Богров ще опита да разбие клишето, че питбулите са агресивни кучета и в събота от 10 до 13 ч. кани доброволци да разходят Лъки, Киара, Спартак, Аврора, Принцеса, Бруно, Бамби, Блеки, Дорис, Фроги, Тор, Тор 2, Амбър, Рони, Роки, Девил, Ахил, Бела, Рей, Майк или Спарк. Имената им далеч не отговарят на характерите им, тях може да моделират стопаните им.

Предлагаме ви по-интересните събития на 13 и 14 юли 2019 г.

Америка за България

13 юли, събота

„Формулата на Тео“, прожекция на документалния филм на Николай Василев за учителя по физика Теодосий Теодосиев – 16 ч., кино „Влайкова“

Вижте още: ФОРМУЛАТА НА ТЕО, ВДЪХНОВИЛА СТОТИЦИ УЧЕНИЦИ

***

Исторически маршрут – Женски пазар – 17 ч., Лъвов мост

Необходимо е предварително записване, плащането се извършва на място.

***

„Идиот“, постановка на Маргарита Младенова по Достоевски – 19 ч., Театрална работилница „Сфумато“

С участието на Албена Георгиева, Бюрхан Керим, Георги А. Богданов, Румен Драганов, Виттория Николова, Димитър Илиев, Александър Караколев, Александър Тонев, Георги Сиркатов, Радина Кърджилова.

***

„Защото на мама така ѝ харесва“, постановка на Лилия Абаджиева – 19 ч., театър „Възраждане“

***

Най-доброто от стендъп комедията – 21,30 ч., The Comedy Club Sofia

С участието на Николаос Цитиридис, Петя Кюпова, Александър Деянски и Васил Ножаров.

14 юли, неделя

Поетично матине – 11 ч., клуб „Журналист“

Поети четат свои и чужди произведения.

***

„Френски цигански суинг с „Para Hot Jazz“, концерт – 18,30 ч., „Студио 5“

С участието на Влади Михайлов (виола), Димитър Благоев (китара), Станислав Арабаджиев (китара) и Юрий Божинов (контрабас). Групата ще върне слушателите в Париж от средата на ХХ в., във времето на Джанго Рейнхард и Стефан Грапели.

***

„Рокендрол“, прожекция на документалния филм на Борислав Колев за българската рок сцена от 80-те години – 20 ч., кино „Култура“

***

„Наръчник за необвързани“, прожекция на открито на филма на Кристиан Дитер – 22 ч., „Beach Bar“

Лист

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3