Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Вход свободен в столичните музеи, цял ден концерти в зала „България“

Какво да правим на Трети март и през почивните дни? По-интересните културни събития на 2, 3 и 4 март

Честванията на Шипка ще започнат от 11,30 ч., големите телевизии ще предават пряко от върха. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Вход свободен в столичните музеи, цял ден концерти в зала „България“

Честванията на Шипка ще започнат от 11,30 ч., големите телевизии ще предават пряко от върха. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Времето с топлия си пролетен дъх ни дава още едно основание да се присъединим към десетките в цялата страна тържества за Националния празник. Заради 3 март, който се пада в неделя, за неработен ден е обявен и понеделникът. В трите почивни дни, а най-вече в неделя, културната програма е особено богата.

За празника общинските музеи, галерии и зоологическата градина в София ще работят с вход свободен. В неделя безплатен ще е достъпът до Регионалният исторически музей – София, Софийската градска художествена галерия и парк-музей „Врана“. Ако сте решили да отидете до Врана с автобус, вижте разписанието и работното време.

Честванията на Шипка ще започнат от 11,30 ч., час по-късно ще бъдат поднесени венци и цветя пред Паметника на свободата на старопланинския връх, където през лятото на 1977-а са се провели решаващите за Руско-турската война и Освобождението на България боеве. Достъпът до паметника е свободен през целия ден. Тържествата там ще бъдат предавани пряко от големите телевизии. Празнична е програмата на БНТ през целия ден.

Вижте още: ТРЕТИ МАРТ: „ВЪЗВИШЕНИЕ“ ПО БНТ1

Нова тв и водещият Николай Дойнов ще припомнят в „Темата на Нова“ от 19,20 ч. причините за избухването на Руско-турската война и ще излъчат разговора на журналиста с Олга Чевская – правнучката на граф Николай Игнатиев, и с Рауф Версан – правнук на командващия Централната османска армия Вейсел паша.

Предлагаме Ви културните акценти в столицата за 2, 3 и 4 март.

2 март, събота

„Тайната вечеря на Дякона Левски“, постановка на Асен Шопов по текст на Стефан Цанев – 19 ч., Театър „Българска армия“

***

„Самотни отдалеч“, танцов спектакъл на Анна Кабакова по мотиви от творчеството на Елин Пелин – 19 ч., Театрална работилница „Сфумато“

***

„Климати“, прожекция на филма, част от „Ретроспектива на Нури Билге Джейлан“ – 19 ч., Дом на киното

***

„The Bingo Project“, спектакъл на Боряна Сечанова с участието на Балет „Арабеск“ и Bingo Symphony Orchestra – 19 ч., Музикален театър

3 март, неделя

„Обичам българската музика“, целодневен музикален маратон – 10 – 21 ч., зала „България“

С участието на оркестъра на Софийската филхармония, камерните формации „Филхармоника“, „Бела Воче“, хор „Нуша“, хор „Гусла“, групата за автентичен фолклор „Бистришките баби и внучки“, Биг Бендът на БНР, формации от НМУ „Любомир Пипков“ – София, НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София, хор „Нуша“, хор „Ваня Монева“, Националния филхармоничен хор, детския филхармоничен хор. Водещ на събитието е актьорът Мариус Донкин.

***

Церемония по издигане на Националното знаме – 11 ч., Паметник на Незнайния воин

***

„Пробуждане с хоро“ – 11 ч., Парк „Заимов“

***

Тържествено честване на Националния празник – 11,45 ч., Паметник на българския опълченец

С участието на мъжки хор „Гусла” с художествен ръководител акад. Валентин Бобевски, квартет „Славей”, певицата Нели Рангелова и актьора Мариус Донкин. Слово ще произнесат поетът Георги Константинов, Н. Пр. Посланикът на Русия Анатолий Макаров, както и от Любомир Коларов, председател на Сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски”.

***

Тържествената заря-проверка – 18,30 ч., Площад „Народно събрание“

***

„Музиката на Европа 2 – България“, концерт с българска музика – 19 ч., зала „България“

***

„Harlem Shake“, авторски моноспектакъл на Ованес Торосян – 20,30 ч., Национален студентски дом

Моноспектакълът представя седем разказа на хора, живеещи в България, техните възгледи, мечти и принципи. Проектът засяга теми като изгубената духовност, писменост и култура, народно творчество без ценности, с крив морал и неизвестна посока.

4 март, понеделник

„Ида“, прожекция на филма на Павел Павликовски – 18 ч., Дом на киното

Филмът е част от програмата „Еврпопейско кино за учащи“. Вход свободен.

***

„Човекът, който уби Дон Кихот“, прожекция на филма на Тери Гилиъм – 19,15 ч., кино „Евро синема“

***

„Променяне“, предпремиера на моноспектакъла на Йоана Буковска-Давидова – 19,30 ч., Нов театър НДК

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах