Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

В САЩ вали пластмаса

Нишките са малки и цветни, затова – невидими за човешкото око

Учените не виждат пластмасата с невъоръжено око. Снимка: БГНЕС/EPA/GEORGI LICOVSKI - В САЩ вали пластмаса

Учените не виждат пластмасата с невъоръжено око. Снимка: БГНЕС/EPA/GEORGI LICOVSKI

Вали пластмаса – това сочи едноименно проучване на дъждовната вода в градовете Денвър и Болдър, Колорадо. Изследването е на учени от американското Министерство на вътрешните работи и правителствената агенция „Геологическа топографска служба на САЩ“, цитирано от Си Ен Ен.

Учените не виждат пластмасата с невъоръжено око – за целта използват микроскоп с прикачена дигитална камера. В 90% от пробите пластмасови нишки в разнообразни цветове били налице. Най-често се среща синя пластмаса, следвана от червена, сребриста, лилава, зелена, жълта и др.

Засега не е ясно откъде се е появила, но замърсяването с пластмаса става все по-голям проблем в световен план. Този случай обаче, оказва се, не е прецедент – преди учените са откривали пластмаса в дъжд над Пиренеите в южната част на Франция. Явлението се е случвало дори и на отдалечени необитаеми острови.

В океана плуват милиарди пластмасови частици, които убиват рибите и други организми. Проучване доказа, че човек поглъща по около 5 грама пластмаса всяка седмица, което се равнява на теглото на пластиката, използвана за кредитни карти. Все още не е установено как съжителството с толкова много пластмаса се отразява на човешкото здраве, казват учените. В момента се работи по няколко изследвания по темата.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Като начин да се справят с проблема, в някои градове вече са въведени забрани за употребата на найлонови торбички. Управата на Болдър, например, откъдето са част от дъждовните проби, не разрешава пластмасовите пликове.

И докато някои компании префасонират бизнеса си, за да намалят употребата на пластмаса, на 13 август американският президент Доналд Тръмп посети фабрика за производство на пластмаса в Пенсилвания, за да насърчи работата ѝ. Попитан от журналист как ще коментира това, че светът ни „плува в пластмаса“, държавният глава обвини Китай.

Огромни количества пластмаса идват от Азия, Китай и много други държави – отговори Тръмп. – Това не е нашата пластмаса, това е пластмаса, която се носи по океана и от различни океани от други места. Не, пластмасата е наред, но трябва да знаеш какво да правиш с нея. Но другите държави не се грижат за пластмасата си и не го правят от дълго време насам. Пластмасата, която изплува на нашите брегове, е от други места, включително от Китай.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3