Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

В САЩ вали пластмаса

Нишките са малки и цветни, затова – невидими за човешкото око

Учените не виждат пластмасата с невъоръжено око. Снимка: БГНЕС/EPA/GEORGI LICOVSKI - В САЩ вали пластмаса

Учените не виждат пластмасата с невъоръжено око. Снимка: БГНЕС/EPA/GEORGI LICOVSKI

Вали пластмаса – това сочи едноименно проучване на дъждовната вода в градовете Денвър и Болдър, Колорадо. Изследването е на учени от американското Министерство на вътрешните работи и правителствената агенция „Геологическа топографска служба на САЩ“, цитирано от Си Ен Ен.

Учените не виждат пластмасата с невъоръжено око – за целта използват микроскоп с прикачена дигитална камера. В 90% от пробите пластмасови нишки в разнообразни цветове били налице. Най-често се среща синя пластмаса, следвана от червена, сребриста, лилава, зелена, жълта и др.

Засега не е ясно откъде се е появила, но замърсяването с пластмаса става все по-голям проблем в световен план. Този случай обаче, оказва се, не е прецедент – преди учените са откривали пластмаса в дъжд над Пиренеите в южната част на Франция. Явлението се е случвало дори и на отдалечени необитаеми острови.

В океана плуват милиарди пластмасови частици, които убиват рибите и други организми. Проучване доказа, че човек поглъща по около 5 грама пластмаса всяка седмица, което се равнява на теглото на пластиката, използвана за кредитни карти. Все още не е установено как съжителството с толкова много пластмаса се отразява на човешкото здраве, казват учените. В момента се работи по няколко изследвания по темата.

Като начин да се справят с проблема, в някои градове вече са въведени забрани за употребата на найлонови торбички. Управата на Болдър, например, откъдето са част от дъждовните проби, не разрешава пластмасовите пликове.

И докато някои компании префасонират бизнеса си, за да намалят употребата на пластмаса, на 13 август американският президент Доналд Тръмп посети фабрика за производство на пластмаса в Пенсилвания, за да насърчи работата ѝ. Попитан от журналист как ще коментира това, че светът ни „плува в пластмаса“, държавният глава обвини Китай.

Огромни количества пластмаса идват от Азия, Китай и много други държави – отговори Тръмп. – Това не е нашата пластмаса, това е пластмаса, която се носи по океана и от различни океани от други места. Не, пластмасата е наред, но трябва да знаеш какво да правиш с нея. Но другите държави не се грижат за пластмасата си и не го правят от дълго време насам. Пластмасата, която изплува на нашите брегове, е от други места, включително от Китай.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Вълшебство

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах