В шест часа след карантината

Щом сме във война с вируса, да воюваме редом с Швейк. - В шест часа след карантината

Щом сме във война с вируса, да воюваме редом с Швейк.

– Швейк, каква бира точат „При чашата“?
– Големопоповишка!

– Значи, след войната, в шест часа вечерта! – извика отдолу Водичка.
– Ела по-добре в шест и половина, за по-сигурно, ако закъснея – отговори Швейк.

И аз вече имам няколко срещи, насрочени за шест часа след карантината. Ако закъснея, да ме изчакат до шест и половина…

Преди години на нашия незабравим колега Кръстьо Кръстев (смешна му памет!) му предстоеше тежка операция. Влезе в болницата с „Швейк“ – в трудния момент се опря върху рамото на Добрия войник. Това му помогна по-ефикасно от лекарствата.

„Смехотерапията“ не е новост в лечението, но досега не чух вирусолозите от Щаба да я препоръчват в борбата с коронавируса. Говори се за антибиотици, за лекарства на хининова основа, от аптеките изчезна цинкът, а една българка от Италия каза по телевизията, че се излекувала с лук и мед… Сега остава да изчезне и лукът.

Пък смехът няма да изчезне и не може да бъде поставен под карантина. Ако носите маска, нарисувайте си на нея усмивка – доказано е, че вирусът не лови усмихнати. А докато сте затворени вкъщи, наблегнете на домашната смехотерапия. Имайте вяра не на телевизионните шоумени и на случайни зевзеци от Фейса, а на докторите по хумор – на д-р Чехов или д-р Булгаков. Щом сме във война с вируса, да воюваме редом с Швейк. Или с Йосарян от „Параграф 22“ – абсурдите, описани там, днес ги виждаме на живо тук.

И с наши класици може да си проведете смехотерапията – например с Чудомир. На 25 март се навършиха 130 години от рождението му. В Казанлък се готвеха за юбилейни тържества, но всичко се отложи за „шест часа след карантината“… А дотогава всеки може да спомене Майстора с домашно четене пред близките си. Навремето, когато лежал в Правителствена болница, Чудомир отишъл до болничната библиотека и помолил за смешна книга – да го разсее от мрачните диагнози и прогнози. Сестрата-библиотекарка не познала писателя и му препоръчала томче с негови разкази.

„А, не – поклатил глава Чудомир, – този автор не може да ме разсмее!“

Но вас ще разсмее – гарантирам! И ще прогони мрачните мисли за световни кризи, рецесии и катаклизми. За бедност и сиромашия.

Colibri april 2017

По време на Световната икономическа криза през 1929 г. Чудомир публикува следната карикатура: Един наш селянин казва на друг:

„Абе, кога ще свърши тази световна криза, че да си подкараме нормалната сиромашия!“

Та нас със сиромашия не могат ни уплаши – щом оцеляхме и при Луканов, и при Виденов. Нали помните какво казваше друг сатирик-класик – Радой Ралин: защо е оцелял светът – защото се е смял…

И отсега си определете срещи с приятели за „шест часа след карантината“, че свободните маси в „При чашата“ вече свършват!


Източник: в. „Стършел“

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg