Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

В шест часа след карантината

Щом сме във война с вируса, да воюваме редом с Швейк. - В шест часа след карантината

Щом сме във война с вируса, да воюваме редом с Швейк.

– Швейк, каква бира точат „При чашата“?
– Големопоповишка!

– Значи, след войната, в шест часа вечерта! – извика отдолу Водичка.
– Ела по-добре в шест и половина, за по-сигурно, ако закъснея – отговори Швейк.

И аз вече имам няколко срещи, насрочени за шест часа след карантината. Ако закъснея, да ме изчакат до шест и половина…

Преди години на нашия незабравим колега Кръстьо Кръстев (смешна му памет!) му предстоеше тежка операция. Влезе в болницата с „Швейк“ – в трудния момент се опря върху рамото на Добрия войник. Това му помогна по-ефикасно от лекарствата.

„Смехотерапията“ не е новост в лечението, но досега не чух вирусолозите от Щаба да я препоръчват в борбата с коронавируса. Говори се за антибиотици, за лекарства на хининова основа, от аптеките изчезна цинкът, а една българка от Италия каза по телевизията, че се излекувала с лук и мед… Сега остава да изчезне и лукът.

Пък смехът няма да изчезне и не може да бъде поставен под карантина. Ако носите маска, нарисувайте си на нея усмивка – доказано е, че вирусът не лови усмихнати. А докато сте затворени вкъщи, наблегнете на домашната смехотерапия. Имайте вяра не на телевизионните шоумени и на случайни зевзеци от Фейса, а на докторите по хумор – на д-р Чехов или д-р Булгаков. Щом сме във война с вируса, да воюваме редом с Швейк. Или с Йосарян от „Параграф 22“ – абсурдите, описани там, днес ги виждаме на живо тук.

И с наши класици може да си проведете смехотерапията – например с Чудомир. На 25 март се навършиха 130 години от рождението му. В Казанлък се готвеха за юбилейни тържества, но всичко се отложи за „шест часа след карантината“… А дотогава всеки може да спомене Майстора с домашно четене пред близките си. Навремето, когато лежал в Правителствена болница, Чудомир отишъл до болничната библиотека и помолил за смешна книга – да го разсее от мрачните диагнози и прогнози. Сестрата-библиотекарка не познала писателя и му препоръчала томче с негови разкази.

„А, не – поклатил глава Чудомир, – този автор не може да ме разсмее!“

Но вас ще разсмее – гарантирам! И ще прогони мрачните мисли за световни кризи, рецесии и катаклизми. За бедност и сиромашия.

По време на Световната икономическа криза през 1929 г. Чудомир публикува следната карикатура: Един наш селянин казва на друг:

„Абе, кога ще свърши тази световна криза, че да си подкараме нормалната сиромашия!“

Та нас със сиромашия не могат ни уплаши – щом оцеляхме и при Луканов, и при Виденов. Нали помните какво казваше друг сатирик-класик – Радой Ралин: защо е оцелял светът – защото се е смял…

И отсега си определете срещи с приятели за „шест часа след карантината“, че свободните маси в „При чашата“ вече свършват!


Източник: в. „Стършел“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах