Софийска филхармония МЕГАБОРД

В София забраниха „Безсмъртния полк”, Митрофанова отива в Пловдив

Шествията в Пловдив и Варна засега не са отменени

Тази сутрин шествие на "Безсмъртния полк" бе проведено и в Бургас. Снимка: Скрийншот - В София забраниха „Безсмъртния полк”, Митрофанова отива в Пловдив

Тази сутрин шествие на "Безсмъртния полк" бе проведено и в Бургас. Снимка: Скрийншот

Кметицата на София Йорданка Фандъкова издаде заповед за забрана на шествието „Безсмъртният полк“ само час, преди то да потегли от Паметника на Незнайния воин до храм-паметника „Александър Невски“. Заповедта за забраната бе огласена от пресцентъра на общината.

Шествието все пак е тръгнало по улиците на София необезпокоявано от полицията, както се вижда от живи излъчвания в социалните мрежи, въпреки че в заповедта от кметството изрично се казва, че „съгласно разпоредбите на Закона за събранията, митингите и манифестациите при прекратяване на мероприятието, участниците са длъжни да се разотидат, а полицията да предприеме необходимите действия за непровеждане на шествието“. Причината за забраната е „събирането на групи от граждани с противостоящи искания“, по данни от сектор „Общинска полиция“, и за да се предотврати „конфронтация между групи граждани и нарушаване на обществения ред“.

В Пловдив обаче „Безсмъртният полк“ ще се проведе, като ще започне от 13,30 пред „Альоша”. Тържествата в града по случай 9 май са под патронажа на почетния консул на Русия в България Георги Гергов. Ще присъства и посланичката на Руската федерация Елеонора Митрофанова.

„Безсмъртен полк“ ще има и във Варна, там шествието ще започне в 17 часа.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах