Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

В СУ искат оставката на Башар Рахал

Кастингът за кадри на „Алма Матер“ е отменен

„Настояваме ректорът професор Анастас Герджиков да поиска оставката на г-н Рахал като директор на телевизията, както и на всички отговорни за скандала“, се казва в отворено писмо на преподаватели в СУ „Св. Климент Охридски“. Снимка: Стопкадър от скандалния клип - В СУ искат оставката на Башар Рахал

„Настояваме ректорът професор Анастас Герджиков да поиска оставката на г-н Рахал като директор на телевизията, както и на всички отговорни за скандала“, се казва в отворено писмо на преподаватели в СУ „Св. Климент Охридски“. Снимка: Стопкадър от скандалния клип

Няма да се състои кастингът за набиране на нови кадри за студентската телевизия към Софийски университет „Алма Матер“ поради негативна обществена нагласа. Това става ясно от публикация в страницата на кампанията „Годината, в която стана известен“ във Фейсбук, подписана от директора на медията Башар Рахал. Видеото бе свалено от официалната страница на студентската телевизия, а на 13 ноември екипът се извини на „всички, които се чувстват засегнати от нашия клип“.

„Поради негативната обществена нагласа отменям кастинга за неопределено време. Искам да изкажа благодарност на всички кандидати, както и да ги уверя, че ще се свържем с тях на по-късен етап“, пише Башар Рахал във Фейсбук.

Клипът „Стани известен!“ породи разгорещени дебати заради сексисткото си съдържание, както и заради посланието, че се търсят кандидати за слава, а не да практикуват журналистика, според нейните етични и професионални стандарти.

Междувременно, на следващото Общо събрание на Софийски университет ще бъде заведено в деловодството отворено писмо, подписано от учени и преподаватели във вуза, с което ще бъде поискана оставката на Башар Рахал. В писмото, адресирано до ректора Анастас Герджиков и членовете на Общото събрание, преподавателите изразяват възмущението си от клипа и смятат, че видеото „уронва човешкото достойнство на жените, свеждайки ги до подчинен сексуален обект“. Те смятат, че официалното писмено извинение на екипа на „Алма Матер“ не е достатъчно и обвиняват СУ, че петни престижното си име, заставайки зад подобна пошла проява.

Прилагаме пълния текст на отвореното писмо:

„Уважаеми г-н Ректор,
Уважаеми членове на Общото събрание на СУ „Св. Кл. Охридски“,

Ние, долуподписаните учени и преподаватели в Софийския университет „Св. Кл. Охридски”, изразяваме своето остро възмущение от клипа „Стани известен!“ на Университетска телевизия „Алма Матер”. И като концепция, и като изпълнение този клип – вън от всякакво съмнение – уронва човешкото достойнство на жените, свеждайки ги до подчинен сексуален обект. Това е в пряко противоречие с ценностите, зад които традиционно застава академичната ни общност. Тези ценности изискват равно уважение към достойнството на всеки. Затова те изключват унижаването на жените и поставянето им в подчинена позиция. Настояваме за незабавна оставка на директора на телевизията и режисьор на клипа г-н Башар Рахал, както и на Управителния и Програмния съвет, чиито несвоевременна и неадекватна реакция заплашват доброто име на Софийския университет.

Настояваме ректорът професор Анастас Герджиков да поиска оставката на г-н Рахал като директор на телевизията, както и на всички отговорни за скандала. Официално писмено извинение от страна на Управителния и Програмния съвет на телевизия „Алма Матер“ не е достатъчно в тази ситуация. Като водещо висше учебно заведение в страната ни, Софийският университет не може да си позволи да застава зад подобна продукция. Вярваме, че призванието на академичните институции е да идентифицират и критикуват нелегитимните форми на подчинение, уронващи човешкото достойнство, а не да ги поощряват.

Скандалният клип повдига и друг принципен въпрос – липсата на работещ механизъм, който да не допуска публикуването и разпространението на медийни материали с подобно съдържание от името на Софийския университет. Липсва официално обявена информация за концепцията и стратегията за развитие на телевизията. Няма информация и за състава, отговорностите и принципите на подбор на членовете на програмния и обществения ѝ съвет. Затова настояваме за ясни процедури за назначения в студентската телевизия, както и за пълна прозрачност на нейното финансиране.

В настоящите условия, академичната общност може само по неофициални канали да научи, че концепцията за студентската телевизия е била трансформирана и тя от академична вече ще се развива като комерсиална медия. В случай, че това е вярно, то буди поредица основателни въпроси. Поради това настояваме договорите с външните продуценти, както и концепцията за развитие на университетската телевизия да бъдат представени и обсъдени публично в рамките на академичната общност. Скандалът ни дава повод да поставим и по-големия въпрос – дали липсата на прозрачност при вземането на решения и на публична отчетност при финансирането е ограничено само до Университетска телевизия, или касае и други звена в Софийския университет, както и изпълнението на проекти със значително финансиране по европейски и други програми?

Медийни публикации свързват предстоящо финансиране на „Алма Матер“ с Проект BG05M2OP001-1,001-0001 „Наследство БГ” (с обща стойност близо 30 млн. лв.). Академичната общност и българското общество имат право да знаят по какъв начин се харчат публичните средства. Имиджовият риск за Софийския университет е твърде голям, за да си позволим нов скандал. Затова настояваме за пълна и своевременна отчетност при изпълнението на дейностите по този и всички други проекти, включително в частта, засягаща „Алма Матер“.

В обобщение, предлагаме на ОС на СУ да приеме:

ОС изисква Ректорът да прекрати договора с г-н Башар Рахал като директор на „Алма Матер“, както и да освободи Управителния и Програмния съвети на телевизията.

ОС изисква от АС да разработи ясни процедури за избор на ръководители на звена към СУ, включително конкурсна процедура за избор на директор, и ясни процедури за номиниране и избор и на други ръководни и контролни органи на „Алма Матер“.

ОС настоява за повече прозрачност и отчетност в реално време при изпълнението на имиджово рискови за СУ проекти и натоварва АС със задължението да изисква всеки 3 месеца пълен отчет за изпълнението (дейности и финансови параметри) на всички проекти, финансирани с публични средства, който да бъде публикуван в същия срок на вътрешната страница на СУ.

ОС настоява за достъп и обсъждане в рамките на академичната общност на концепцията и стратегията за развитие на „Алма Матер“, както и за всички свързани с нея споразумения и разпределението на ролите и задълженията между Софийски университет, частните инвеститори и външни продуценти и всеки настоящ или бъдещ директор на телевизията.

Доброто име и бъдещето на най-стария и уважаван университет у нас – Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – изискват решителни действия за защита на ценностите, зад които застава академичната ни общност. Равноправието и човешкото достойнство стоят над всякакви криворазбрани опити за добиване на популярност, както и над всякакви стремежи към печалба.“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90