Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Елен със 7 кг боклуци в стомаха открит мъртъв в Тайланд

Хората в социалните мрежи обвиняват посетителите на парка, задето не събират пластмасата след себе си

Това не е първото животно в Тайланд, което умира вследствие на натрупване на пластмаса в стомаха. Снимка: Национален парк „Кун Сатан“ - Елен със 7 кг боклуци в стомаха открит мъртъв в Тайланд

Това не е първото животно в Тайланд, което умира вследствие на натрупване на пластмаса в стомаха. Снимка: Национален парк „Кун Сатан“

Елен със 7 кг отпадъци в стомаха бе открит мъртъв в горите на Северен Тайланд. След аутопсия от храносмилателния тракт на животното са били изкарани мъжко бельо, найлонови торбички, пакетчета от разтворимо кафе, ръкавици, инстантни спагети, кърпа и части от синтетично въже. Експертите от Национален парк „Кун Сатан“ в северната част на страната смятат, че еленът се е хранил с пластмаса „дълго време“ преди битовите отпадъци да причинят смъртта му, пише Би Би Си.

Темата с животни, починали вследствие на натрупана пластмаса в стомаха, е особено чувствителна за обществото – по-рано тази година бебе дюгон (вид едър морски бозайник) почина поради същата причина. Кръстена Мариам, тя бе спасена и спечели сърцата на хиляди тайландци, след като видеа и снимки от спасителната операция обиколиха цялата страна. Няколко месеца по-късно бебето почина, а аутопсията потвърди, че причината е запушване на стомаха.

На 25 ноември патрулиращ служител на националния парк попада на трупа на 10-годишния елен. Историята бързо се разпространи в социалните мрежи и потребителите обвиниха посетителите на парка, които не събират битовите си отпадъци.

Да събираш боклука си е нещо, което трябва да бъде научено и приложено още от ранна възраст. Когато си възрастен, вече е трудно да се промениш“, казва един потребител.

Америка за България

Общо 7 кг битови отпадъци изкарват експертите от стомаха на починалото животно. Снимка: Национален парк „Кун Сатан“

От паркът са решили да въведат „трифазен план“, който да насърчи местните да събират боклуците си и да почистват националния парк. Ще бъде назначена специална комисия, която да следи за отпадъците.

Тайланд е една от страните, в която се използват най-много найлонови торбички – от природозащитната организация „Грийнпийс“ съобщават, че там всяка година се изхвърлят 75 млрд. броя торбички. Като мярка срещу това, от януари 2020 г. министърът на околната среда въвежда забрана големите търговски вериги да използват найлонови пликове.

Лист

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3