Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Елен със 7 кг боклуци в стомаха открит мъртъв в Тайланд

Хората в социалните мрежи обвиняват посетителите на парка, задето не събират пластмасата след себе си

Това не е първото животно в Тайланд, което умира вследствие на натрупване на пластмаса в стомаха. Снимка: Национален парк „Кун Сатан“ - Елен със 7 кг боклуци в стомаха открит мъртъв в Тайланд

Това не е първото животно в Тайланд, което умира вследствие на натрупване на пластмаса в стомаха. Снимка: Национален парк „Кун Сатан“

Елен със 7 кг отпадъци в стомаха бе открит мъртъв в горите на Северен Тайланд. След аутопсия от храносмилателния тракт на животното са били изкарани мъжко бельо, найлонови торбички, пакетчета от разтворимо кафе, ръкавици, инстантни спагети, кърпа и части от синтетично въже. Експертите от Национален парк „Кун Сатан“ в северната част на страната смятат, че еленът се е хранил с пластмаса „дълго време“ преди битовите отпадъци да причинят смъртта му, пише Би Би Си.

Темата с животни, починали вследствие на натрупана пластмаса в стомаха, е особено чувствителна за обществото – по-рано тази година бебе дюгон (вид едър морски бозайник) почина поради същата причина. Кръстена Мариам, тя бе спасена и спечели сърцата на хиляди тайландци, след като видеа и снимки от спасителната операция обиколиха цялата страна. Няколко месеца по-късно бебето почина, а аутопсията потвърди, че причината е запушване на стомаха.

На 25 ноември патрулиращ служител на националния парк попада на трупа на 10-годишния елен. Историята бързо се разпространи в социалните мрежи и потребителите обвиниха посетителите на парка, които не събират битовите си отпадъци.

Да събираш боклука си е нещо, което трябва да бъде научено и приложено още от ранна възраст. Когато си възрастен, вече е трудно да се промениш“, казва един потребител.

Общо 7 кг битови отпадъци изкарват експертите от стомаха на починалото животно. Снимка: Национален парк „Кун Сатан“

От паркът са решили да въведат „трифазен план“, който да насърчи местните да събират боклуците си и да почистват националния парк. Ще бъде назначена специална комисия, която да следи за отпадъците.

Тайланд е една от страните, в която се използват най-много найлонови торбички – от природозащитната организация „Грийнпийс“ съобщават, че там всяка година се изхвърлят 75 млрд. броя торбички. Като мярка срещу това, от януари 2020 г. министърът на околната среда въвежда забрана големите търговски вериги да използват найлонови пликове.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90