Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

В търсене на старата футболна слава на Перник по НВО Мах

Документалният филм „Нямаш място в нашия град“ е копродукция със стрийминг компанията

Николай Стефанов подхожда без предразсъдъци към героите на филма си. Снимка: „Smarty Pants Shooter“ - В търсене на старата футболна слава на Перник по НВО Мах

Николай Стефанов подхожда без предразсъдъци към героите на филма си. Снимка: „Smarty Pants Shooter“

Футболни фенове от Перник са главни герои на документалния филм „Нямаш място в нашия град“, първата копродукция на НВО Мах от България. Филмът на Николай Стефанов – пълнометражен дебют за режисьора – ще се разпространява в платформата от есента. „Нямаш място в нашия град“ ще може да се гледа у нас и в още над 15 държави в Европа.

Филмът представя историята на миньорския град Перник, разказана през ежедневието на група футболни запалянковци. Героите му са отдадени на успеха на своя отбор. За тях това е цел, в която виждат възможност малкият град да се асоциира отново със силата и сплотеността на миньорите от десетилетията му на процъфтяващ индустриален център. Камерата на Николай Стефанов проследява обществени и лични кризи, за да покаже какво се крие под коравия външен вид на героите. Днес синовете на миньорите често са изправени пред безработица и липса на възможности.

Стефанов е роден и израства в Перник и често е свидетел на клишетата, с които обикновено е свързван градът. С течение на времето той го напуска, но много от неговите приятели остават. Двадесет години по-късно той се връща в Перник, за да се изправи пред миналото си и да разкаже историята на града и на хората, с които е израснал.

Продуцент на филма е Ралица Големанова от „Smarty Pants Shooter“. „Нямаш място в нашия град“ вече е селектиран от редица международни фестивали – световната му премиера се е провела през март на фестивала за документално кино CPH:DOX в Копенхаген. Следващите селекции са на стартиращите тази седмица „Vision du Réel“ в Швейцария и „Movies that Matter“ в Холандия. По-късно през годината „Нямаш място в нашия град“ ще участва в международната състезателна програма на „Krakow Film Festival“ в Полша, както и на други известни фестивали, преди да стане достъпен в платформата на HBO Max през есента.

„Този проект не беше лесен за осъществяване заради провокативния си характер, предизвикателни герои и моя личен процес на помиряване с миналото – споделя режисьорът Николай Стефанов. – Мисля, че този филм е важен и може да помогне за разбирането на трудни, но централни въпроси, за които нашите общества трябва да говорят. През годините съм мислил много за гнева и агресията и какво радикализира хората, както и за променящите се норми за мъжественост. Разсъждавах също за това какво е въздействието на средата, в която човек израства, и какво се предава от поколение на поколение.

Изследвайки тези въпроси под формата на филм, започнах да търся пластовете зад грубия образ на футболната агитка от родния ми град. Исках да изобразя реалността на героите такава, каквато е, и да позволя на зрителите сами да свържат точките в една комплексна история. Вярвам, че като се вглеждаме в дълбочина на малък мащаб, можем да научим много за общата картина.“

„Нямаш място в нашия град“ е четвърта документална копродукция на HBO от България, но първата копродукция с компанията. Миналата година излезе „Тихо наследство“ на режисьора Петя Накова, копродукция с „Контраст Филмс“, а „Бетонни фараони“ на Йордан Тодоров и „Хотел Рай“ на София Тзавелла, и двата продуцирани от АГИТПРОП, са част от съдържанието на платформата вече десет години.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах