Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

В търсене на Търновските графити потайности (снимки)

По-трудни за откриване, почти невъзможни за заснемане с телефон и често са в развитие

Един от най-популярните графити във Велико Търново е на малка уличка със стълби, пряка на основна туристическа артерия в старопрестолния град. Снимка: Площад Славейков - В търсене на Търновските графити потайности (снимки)

Един от най-популярните графити във Велико Търново е на малка уличка със стълби, пряка на основна туристическа артерия в старопрестолния град. Снимка: Площад Славейков

Във всеки български град има повтарящи се теми от рисунки по стените – пътуващите графити артисти оставят отпечатък навсякъде, поне в по-големите градовете в страната. Велико Търново не прави изключение. Там се срещат котките на ФАРС например, които изобилстват в „Квартал“ в София. И все пак всеки град си има собствен графити почерк, доколкото това е възможно в България.

Графитите във Велико Търново са сгушени на особени места, защото топографията на старопрестолния град е различна. Там изобилства от криви, неочаквани улички, които започват от свод между сградите или от стълби, които водят до една-единствена къща. Точно тези места избират графити артистите, за да оставят своите послания. Те са по-трудни за откриване, почти невъзможни за заснемане с телефон и често са в развитие. Има, разбира се, рисунки и върху цели стени, но те изникват пред туриста иззад някой ъгъл и са встрани от обичайните туристически маршрути. Така обиколката от графит до графит се превръща в особена туристическа обиколка из тайните кътчета на Търново.

Нашият маршрут в търсене на графити се виеше из страничните изходи на главните, но тесни търновски улици. Там намерихме някои много интересни примери за местно и гостуващо улично изкуство. Тук събрахме малка част от тях:

Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Снимка: Площад Славейков

Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах