В търсене на Търновските графити потайности (снимки)

По-трудни за откриване, почти невъзможни за заснемане с телефон и често са в развитие

Един от най-популярните графити във Велико Търново е на малка уличка със стълби, пряка на основна туристическа артерия в старопрестолния град. Снимка: Площад Славейков - В търсене на Търновските графити потайности (снимки)

Един от най-популярните графити във Велико Търново е на малка уличка със стълби, пряка на основна туристическа артерия в старопрестолния град. Снимка: Площад Славейков

Във всеки български град има повтарящи се теми от рисунки по стените – пътуващите графити артисти оставят отпечатък навсякъде, поне в по-големите градовете в страната. Велико Търново не прави изключение. Там се срещат котките на ФАРС например, които изобилстват в „Квартал“ в София. И все пак всеки град си има собствен графити почерк, доколкото това е възможно в България.

Графитите във Велико Търново са сгушени на особени места, защото топографията на старопрестолния град е различна. Там изобилства от криви, неочаквани улички, които започват от свод между сградите или от стълби, които водят до една-единствена къща. Точно тези места избират графити артистите, за да оставят своите послания. Те са по-трудни за откриване, почти невъзможни за заснемане с телефон и често са в развитие. Има, разбира се, рисунки и върху цели стени, но те изникват пред туриста иззад някой ъгъл и са встрани от обичайните туристически маршрути. Така обиколката от графит до графит се превръща в особена туристическа обиколка из тайните кътчета на Търново.

Нашият маршрут в търсене на графити се виеше из страничните изходи на главните, но тесни търновски улици. Там намерихме някои много интересни примери за местно и гостуващо улично изкуство. Тук събрахме малка част от тях:

Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Снимка: Площад Славейков

Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Америка за България

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Хайде и утре

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах