Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

В този „Писък“ всеки може да открие себе си

Версия на шедьовъра на Едвард Мунк е в центъра на голяма изложба в Британския музей

Тази версия на „Писъкът“ е създадена след платното. Репродукция: Британски музей - В този „Писък“ всеки може да открие себе си

Тази версия на „Писъкът“ е създадена след платното. Репродукция: Британски музей

Рядка литография на най-популярната творба на Едвард Мунк – „Писъкът“, ще бъде показана в най-голямата изложба на художника във Великобритания от 45 години. Експозицията „Любов и тревога“ ще изследва норвежкия начин за изразяване на комплексни, често потискащи чувства. Във времето, когато Моне създава своите пейзажи, Мунк изобразява любов и страст, но също и завист, самота, притеснение, мъка и ментална нестабилност – най-запомнящо се в „Писъкът“, пише „Гардиън“.

Версията, която ще бъде изложена през април в Британския музей, е черно-бяла литография, създадена след картината и две скици на „Писъкът“. Именно тази литография е най-често разпространявана, когато Мунк е още жив и му носи слава.

„Емоционалното въздействие е изключително важно – казва кураторът Джулия Бартрум на въпрос защо картината е винаги актуална. – Мунк е бил дълбоко, дълбоко наясно с менталната нестабилност, менталните болести, голяма тема по неговото време, и това се е опитвал да изобрази. Всичко, което се е стремил да изрази, за начина, по който работи съзнанието, днес има огромен резонанс.“

„Писъкът“ ще бъде изложен сред „Anxiety“, „Separation“ и скицата „Despair“, свързвана с най-известната творба на Мунк, защото показва човешка фигура, извърната към фиордите. Това, според Бартрум, вероятно е „моментът, в който той е почувствал как викът преминава през природата“. „Anxiety“, или на норвежки „Angst“, показва бели лица, стичащи се по най-популярната улица на Осло. Кураторката смята, че в тази картина може да открие себе си всеки, който някога се е чувствал самотен в Лондон.

Америка за България

Вижте още: ЗАЩО ВИКАМЕ? ЗАГУБИХМЕ ВСИЧКИ КОТВИ КЪМ СВЕТА

В текст, придружаващ „Писъкът“, Мунк пише за кървавочервено небе, нарисувано на платното, и как моментното чувство резонира в долината и главата му.

В изложбата има общо 83 творби на художника, включително 50 литографии от неговия музей в Осло. Сред другите теми, показани в експозицията, са жените, с които творецът е имал серия катастрофални връзки, и болестите.

Картината „Ревност“ изобразява писателя Станислав Пшибишевски и жена на заден план, вероятно Дагни Юел, заедно с мъж, обърнат с гръб към Пшибишевски. Смята се, че Юел е имала връзка в Мунк преди краткия си брак с полския писател.

Майката на художника умира от туберкулоза, когато той е още млад, сестра му също заболява. „Болното дете“ вероятно е провокирана от смъртта на сестра му. В изложбата в Британския музей ще бъдат изложени три версии на картината. Когато е изложена в Берлин през 1892 г., „Болното дете“ предизвиква скандал – хората тогава още не са свикнали с опитите да се пресъздава болката в момента на смъртта. Наложило се изложбата да бъде закрита само седмица след откриването ѝ, но в авангардните среди приемат Мунк повече от добре.

Бартрум коментира, че Мунк няма деца, тъй като се страхувал да не страдат от болести, но картините му били като заместител. Кураторката обяснява, че Мунк е бил истинска европейска космополитна фигура, животът му протича в пътуване между Париж и Берлин, привнасяйки в Норвегия нови техники.

Изложбата „Любов и тревога“ може да бъде разгледана в Британския музей от 11 април до 21 юли 2019 г.

ДС