Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

В турските училища вече няма да се учи еволюцията

Според председателя на Съвета по образование, темата е дискусионна, спорна и твърде сложна за учениците

Светската опозиция в Турция отдавна твърди, че правителството на Реджеп Тайип Ердоган провежда скрита ислямистка програма, противоречаща на ценностите, с които е основана Републиката. Снимка: ЕПА/БГНЕС - В турските училища вече няма да се учи еволюцията

Светската опозиция в Турция отдавна твърди, че правителството на Реджеп Тайип Ердоган провежда скрита ислямистка програма, противоречаща на ценностите, с които е основана Републиката. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еволюцията е дискусионна, спорна и твърде сложна за учениците, заяви Алпаслан Дурмуш, който оглавява Националния Съвет по образование на република Турция, съобщава „Гардиън“.

Ние вярваме, че тези теми са извън тяхното [на учениците] разбиране“, казва Дурмуш във видеоклип, публикуван на уебсайта на Министерството на образованието.

Дурмуш оповести, че главите за еволюцията са премахнати от учебниците по биология за девети клас, а предметът е отложен за бакалавърския период. Друга промяна в учебната програма може да намали времето, което учениците прекарват в изучаване на наследството на секуларизма.

Критиците на правителството са убедени, че светските традиции, вдъхновени от основателя на нацията Мустафа Кемал Ататюрк, стават все по-голяма рядкост в обществения живот.

Светската опозиция отдавна твърди, че правителството на Реджеп Тайип Ердоган провежда скрита ислямизация, противоречаща на ценностите, върху които е основана Републиката. Пред особени затруднения е изправено образованието поради потенциала му за оформяне на бъдещите поколения. Протестите на родители, несъгласни с начина, по който се преподава религията в местните училища, са спорадични и локални.

Концепцията за еволюцията не е добре приета сред мюсюлманските духовници в Близкия изток, които вярват, че тя противоречи на историята на сътворението от свещените книги, в които Бог вдъхна живот на първия човек, Адам, след като го е оформил от глина. И все пак еволюцията се преподава накратко в часовете по биология в много гимназии в региона.

Последните промени в учебната програма вероятно ще бъдат обявени следващата седмица, в края на месеца на постите Рамадан. Проектите за новото учебно съдържание бяха обявени за обществено обсъждане в началото на годината.

Еволюцията стана предмет на остри дискусии по-рано тази година, след като заместник министър-председателят Нуман Куртулмуш я описа като „архаична теория, за която липсват достатъчно доказателства“.

По свидетелства на участници в заседания на училищните съвети от последните седмици, много турски медии прогнозират понижена роля в учебната програма на наследството на Ататюрк и увеличаване на часовете, посветени на религията. Дурмуш заяви, че ще бъде поставен по-голям акцент върху постиженията на мюсюлмански и турски учени, а часовете по история ще се отдалечат от „евроцентричния“ подход. Промените били базирани на широко публично допитване, в което родителите и обществеността изиграли ключова роля, отбеляза той.

Ислямистко-секуларисткият дебат е само една от поредицата разделителни линии в страната, която преди два месеца одобри с малък процент разлика даването на широки нови правомощия на президента Ердоган.

Мнозина от религиозно-консервативната част на обществото, подкрепило президента, се възхищават на „благочестието му“ и виждат възхода му като поражение на елита на така наречените „бели турци“ – прозападният елит, който доминира в горните етажи на обществото и е обвиняван, че гледа с презрение към своите по-бедни и по-религиозни съграждани. Светската опозиция се тревожи, че президентът и неговата партия преструктурират турското общество по модел на неоосманистките си идеали, според които бъдещето на Турция е като авангард на една по-голяма ислямска нация.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Още по темата

Султан изправя рамене

Bookshop 728×90