Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

В Турция разследват Елиф Шафак и други писатели

Прокурори преследват автори, пишещи за насилие над деца и сексуален тормоз

Елиф Шафак разкри, че е получила хиляди обидни коментари през последните два дни и че прокурор е поискал да провери романите ѝ. Снимка: Личен архив - В Турция разследват Елиф Шафак и други писатели

Елиф Шафак разкри, че е получила хиляди обидни коментари през последните два дни и че прокурор е поискал да провери романите ѝ. Снимка: Личен архив

Турски прокурори започнаха разследвания срещу автори на художествена литература, включително известната писателка Елиф Шафак, което техни колеги описват като сериозна заплаха за свободата на словото, съобщава „Гардиън”.

Този ход е следствие от порочен дебат в социалните медии, в който романисти, които се занимават с предизвикателни теми – като насилие над деца и сексуален тормоз – са обвинени в опрощаване на тези практики. След като страница от роман на Абдула Шевки бе споделена в Туитър по-рано тази седмица, турското Министерство на културата и туризма обяви, че е завело наказателно дело срещу писателя.

Според турската медийна платформа „Ахвал”, откъсът включвал описание от първо лице на сексуални действия с дете от гледна точка на педофил. „Ахвал” съобщава, че турската адвокатска колегия също е подала жалба, призоваваща правителството да забрани книгата и да наложи на автора и издателя глоба за „злоупотреба с деца и подстрекаване към престъпни действия“. Впоследствие Шевки и неговият издател са били задържани.

След този случай потребителите на социални медии започват да споделят пасажи от книги от други писатели, включително Шафак и Айше Кулин, и да отправят подобни обвинения.

Шафак рзакри, че е получила хиляди обидни коментари през последните два дни и че прокурор е поискал да провери романите ѝ – по-специално „Mahrem“, публикуван през 1999 г., и „Три дъщери на Ева“ от 2016 г.

„Те искат да разследват всеки текст в турската литература, който описва сексуална злоупотреба с деца – казва Шафак. – Това е нов фокус за тях. И, разбира се, иронията е, че това е страна, в която има нарастващ брой случаи на сексуално насилие срещу жени и деца. Турските съдилища не предприемат действия, законите не са променени. Така че вместо да предприемат спешни действия за справяне със сексуалното насилие, властите преследват писатели. Това е най-голямата трагедия. Започва лов на вещици”.

Директорът на английския ПЕН клуб Антония Бийт заяви, че организацията за свобода на словото е „дълбоко загрижена” от заплахите срещу Шафак.

„Тя е изключително талантлив писател и никога не би трябвало да е престъпление да пишеш и да коментираш света, в който живеем – казва Бийт. – Свободата на изразяване в Турция е все по-застрашена. Твърде много писатели са в затвора, други са принудени да живеят в изгнание.”

През 2006 г. Шафак бе съдена и оправдана за „обида на турската националност”, след като прокуратурата откри в романа ѝ „Копелето на Истанбул” герой, който смята клането на арменци в Първата световна война за геноцид. Шафак пише за сексуално насилие в книгите си, но отхвърля категорично идеята, че това може да означава, че го одобрява.

„Те не правят разлика… Ако някой писател засегне тези теми – педофилия, сексуално насилие, сексуален тормоз – те вадят изреченията от книгата, сякаш защитава сексуалния тормоз – казва тя. – А е точно обратното. През целия си живот се боря за правата на жените, за правата на децата, за правата на малцинствата, така че за мен тези обвинения са напълно необосновани. Това също означава, че писателите вече не могат да пишат за тези теми.”

Според издателя ѝ в Турция Доган Китап, Шафак „винаги е писала за жените, децата и правата на малцинствата”.

„Теми като сексуалния тормоз и кръвосмешението са социални рани – казва Китап. – И, разбира се, литературата трябва да говори за тях. Елиф Шафак е един от най-добрите турски автори, които говорят за жертвите и страдащите. Нейните книги са дар не само за нашата, но и за световната литература.”

Турция е сред страните с най-високите нива на детски бракове в Европа, според организацията „Момичета, не булки” срещу браковете с деца. Приблизително 15% от момичетата в страната се омъжват преди навършване на 18 години, а 1% са женени преди да станат на 15.

Според Шафак подобни проблеми съществуват и в други страни в Близкия изток.

„Нуждаем се от силно женско движение и разбиране за джендър проблемите – казва писателката. – Литературата може да има важна роля в този разговор. Но сега в Турция нападат писателите.”

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах