VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

В учебниците ще пише, че комунистическият режим е престъпен

Образователното министерство е одобрило новите помагала, след като издателствата са нанесли промени в уроците за тоталитарния период у нас

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - В учебниците ще пише, че комунистическият режим е престъпен

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Във всички учебници по история за Х клас ще бъде включена извадка от Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен. Новината съобщава министърът на образованието Красимир Вълчев пред сайта desebg.com. За първи път от тази есен и периодът от 1944 до 1989 г. няма да е само в един урок, а ще бъде разглеждан в самостоятелен раздел.

В по-голямата част от петте нови учебника по история бяха забелязани съществени пропуски на важни факти и събития от периода 1944-1989 г., като на места са били допуснати и откровени манипулации, стана ясно през юни. Заради породилото се обществено напрежение, Вълчев оповести, че няма да утвърди учебниците и поиска от издателствата да извършат определени промени в текстовете за периода 1944-1989 г. и след 1989 г.

Близо два месеца след намесата на министъра, издателствата са нанесли нужните промени в учебниците, а от МОН са ги одобрили.

„Издателствата реагираха положително на поисканите от нас промени и ги направиха – посочва Вълчев. – Въпреки че всеки един от нас желае учебниците да изглеждат още по-добре, ние сме доволни от промяната, която се случи, защото тя е съществена.“

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

По думите му одобрените помагала „вече отговарят на духа на новата учебна програма“ и в тях „има ясно изразено отношение към комунистическия режим“.

За първи път от тази есен десетокласниците ще изучават периода на комунистическия режим с нови знания и термини. В новата учебна програма за първи път периодът 1944-1989 г. е представен за разглеждане в самостоятелен раздел с няколко урока. Досега в учебниците този период бе представен само в един урок, обхващащ историята на България след Втората световна война до днес.

Вижте още: КАК ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ ГРАБЕШЕ БЪЛГАРИЯ

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg