Този текст е публикуван преди повече от 1 година

В учебниците ще пише, че комунистическият режим е престъпен

Образователното министерство е одобрило новите помагала, след като издателствата са нанесли промени в уроците за тоталитарния период у нас

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - В учебниците ще пише, че комунистическият режим е престъпен

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Във всички учебници по история за Х клас ще бъде включена извадка от Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен. Новината съобщава министърът на образованието Красимир Вълчев пред сайта desebg.com. За първи път от тази есен и периодът от 1944 до 1989 г. няма да е само в един урок, а ще бъде разглеждан в самостоятелен раздел.

В по-голямата част от петте нови учебника по история бяха забелязани съществени пропуски на важни факти и събития от периода 1944-1989 г., като на места са били допуснати и откровени манипулации, стана ясно през юни. Заради породилото се обществено напрежение, Вълчев оповести, че няма да утвърди учебниците и поиска от издателствата да извършат определени промени в текстовете за периода 1944-1989 г. и след 1989 г.

Близо два месеца след намесата на министъра, издателствата са нанесли нужните промени в учебниците, а от МОН са ги одобрили.

„Издателствата реагираха положително на поисканите от нас промени и ги направиха – посочва Вълчев. – Въпреки че всеки един от нас желае учебниците да изглеждат още по-добре, ние сме доволни от промяната, която се случи, защото тя е съществена.“

По думите му одобрените помагала „вече отговарят на духа на новата учебна програма“ и в тях „има ясно изразено отношение към комунистическия режим“.

За първи път от тази есен десетокласниците ще изучават периода на комунистическия режим с нови знания и термини. В новата учебна програма за първи път периодът 1944-1989 г. е представен за разглеждане в самостоятелен раздел с няколко урока. Досега в учебниците този период бе представен само в един урок, обхващащ историята на България след Втората световна война до днес.

Вижте още: КАК ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ ГРАБЕШЕ БЪЛГАРИЯ

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах