Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

В Уелс забраняват със закон лъжите на депутатите

Ако бъде доказана в съда, за политическа лъжа депутатите ще изгубят мястото си в парламента

Лъжите на високо политическо ниво водят до глобални последици. Снимка: ЕПА/БГНЕС - В Уелс забраняват със закон лъжите на депутатите

Лъжите на високо политическо ниво водят до глобални последици. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Уелското правителство смята да въведе промени в местното законодателство, с които да забрани на политиците си да лъжат, съобщава Би Би Си. Революционният законопроект ще засяга всички депутати и кандидати за народни представители и ще бъде предложен за гласуване преди 2026 г., когато се очакват следващите парламентарни избори в Уелс.

След драматичен и разпален дебат в парламента стана ясно, че политическата лъжа ще се доказва след независим съдебен процес. При доказано лъжливо твърдение депутатите и кандидат-депутатите ще губят позицията си в парламента. Практическите детайли предстои тепърва да бъдат доуточнявани с участието на всички парламентарно представени партии.

„Обявената инициатива е наистина историческа и иновативна в световен план – казва Адам Прайс, член на ляво ориентираната партия „Plaid Cymru“. – Нашето правителство поема ангажимент, че демокрацията ни ще бъде първата в света, която ще въведе генерална забрана за лъжи от политиците ни. Намираме се в началото на световно движение. Ще забраним със закон политическата лъжа.“

Необходимостта от подобни строги мерки се налагат заради загубеното доверие в политиците, смята Прайс:

„Това е екзистенциална заплаха. Една демокрация започва да се разпада, когато избирателите спрат да вярват в думите на избраните“.

Националната асамблея на Уелс е обособена през 1998 г. и избира Първи министър, който след това съставя свое правителство. Това е една от трите политически структури с ограничено самоуправление в Обединеното кралство, наред с Шотландия и Северна Ирландия. И трите се подчиняват пряко на британския парламент в Уестминстърския дворец, но имат право да изменят, допълват или отменят дадени решения на национално ниво, свързани със здравеопазване, образование, култура, транспорт и други. Външната, отбранителната и монетарната политика остават неотменим прерогатив на централната власт.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90