Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

В Украйна вече ще посрещат Коледа на 25 декември

Отделянето от руската църква обхвана и празниците

Коледните украси от бетонни блокове в Киев през 2023 г. бяха по-скоро военни укрепления, отколкото празнични символи. Снимка: ЕПА/БГНЕС - В Украйна вече ще посрещат Коледа на 25 декември

Коледните украси от бетонни блокове в Киев през 2023 г. бяха по-скоро военни укрепления, отколкото празнични символи. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинската църква минава към Грегорианския календар. Това решиха на 24 май владиците от Православната църква на Украйна, съобщава радио „Свобода“. Към решението им се присъедини и Украинската гръко-католическа църква. Така окончателно се затвърждава отделянето на православните от Украинската православна църква под егидата на Московския патриархат.

В Украйна Коледа вече ще се отбелязва на 25 декември, вместо на 7 януари, както е в Русия.

Православната църква на Украйна получи автокефалията си от Константинополския патриарх Вартоломей през 2019 г. Доскоро тя приютяваше около 85% от православните в Украйна. След социологическо проучване през юли 2022 г. стана ясно, че вече само 4% от живеещите в Украйна православни подкрепят Московската патриаршия, уточнява радио „Свобода“.

Промяната на църковния календар допреди 4 години беше подкрепяна само от 15% от миряните, най-вече заради установените навици от дълги години. Първите опити за прехвърляне към празнуване заедно с останалия православен свят са направени при президента Порошенко, когато 25 декември е обявен за почивен ден. Но подкрепата за пълно отделяне от руската църква, включително и от празниците ѝ, сега е много по-висока – вече близо 70% от православните са за преминаване към Грегорианския календар, към който се придържат почти всички християнски деноминации в света. По Юлианския ще продължат да празнуват само в Русия, Сърбия, Грузия и Армения.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС