VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Вадим Репин и тази есен солист на Филхармонията

Виртуозният руски цигулар с два концерта през октомври у нас - в София и Пловдив

Вадим Рапин възхити столичната публика през 2018-а с изпълнение на Първи цигулков концерт на Шостакович. Снимка: Василка Балевска/Софийска филхармония - Вадим Репин и тази есен солист на Филхармонията

Вадим Рапин възхити столичната публика през 2018-а с изпълнение на Първи цигулков концерт на Шостакович. Снимка: Василка Балевска/Софийска филхармония

Вадим Репин, открил юбилейния 90-и сезон на Софийската филхармония, се завръща у нас и за 91-вия. Руският виртуоз ще излезе в зала „България“ на 3 октомври, а ден по-късно ще го чуят и ценителите в Пловдив, в комплекс СИЛА.

Когато Найден Тодоров предлага на Репин да открие миналия сезон на Филхармонията, цигуларят отклонява предложението поради натоварения си график. Мениджърите му казват, че евентуално може да се отвори възможност в близките седем години. Тогава Тодоров се сеща за един черно-бял кадър с 13-годишния Вадим на първия му концерт у нас в зала „България“ и му го изпраща. Няколко дни по-късно Софийската филхармония вече е част от ангажиментите на Репин, наред с концерти с Лондонския симфоничен оркестър, Симфоничния оркестър NHK в Токио, в „Карнеги Хол“ в Ню Йорк, зала „Плейел” в Париж, „Концертгебау“ в Амстердам, „Ройъл Албърт Хол“…

След овациите, които получи у нас на 27 септември 2018 г., Репин обеща, че ще се завърне на българска сцена. Оказва се, че това ще стане много скоро. През октомври ще изпълни у нас романтичния Концерт за цигулка на Макс Брух. В програмата на концерта са още „Интродукция“ и „Рондо Капричозо“ от Камий Сен-Санс и „Италианска симфония“ на Менделсон.

Вадим Репин е на 5 години, когато за пръв път хваща цигулка. Шест години по-късно печели първа награда на конкурса „Виенявски“. На 15 дебютира в „Карнеги Хол“, а на 17 става най-младият носител на голямата награда на един от най-престижните конкурси – „Кралица Елизабет“ в Брюксел. Изпълнението му толкова впечатлява белгийската кралица, че тя му подарява гражданство.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Диригент на двата концерта тази есен ще бъде Найден Тодоров. Билетите са вече в продажба.

Вижте още: ПАМЕТЕН КОНЦЕРТ С 10 МИНУТИ АПЛАУЗ, ОТ КОЙТО НЕ ПОСЛЕДВА БИС

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg