Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Вагнер за сто зрители в Магурата

Три седмици опера и балет ще се играе в крепостта „Калето“ под Белоградчишките скали

Директорът на Софийската опера Пламен Карталов е категоричен, че продукциите на фестивала „Опера на върховете“ няма да нанесат щети на скалния феномен Белоградчишки скали. Снимка: Fonvan/Уикипедия - Вагнер за сто зрители в Магурата

Директорът на Софийската опера Пламен Карталов е категоричен, че продукциите на фестивала „Опера на върховете“ няма да нанесат щети на скалния феномен Белоградчишки скали. Снимка: Fonvan/Уикипедия

Броени дни след края на Вагнеровите празници Софийската опера и балет остава на вълната на същия композитор с концерт-спектакъл за камерна публика „Вагнер Магура – Богове, великани, джуджета, валкюри“. Двучасова разходка в пещерата Магурата, озвучена с откъси от „Парсифал“, „Рейнско злато“, „Танхойзер“ и „Валкюра“, предстои за около стотина посетители на осем дати – от 26 юли до 4 август. Изпълнението е част от фестивала „Опера на върховете“ (20 юли – 4 август), който се провежда за четвърта поредна година в крепостта „Калето“, в подножието на Белоградчишките скали.

Публиката ще започне пътуването си през творчеството на Вагнер с „Рейнско злато“, пролог от тетралогията „Пръстенът на нибелунга“. „Боговете Вотан и Логе“ отвеждат зрителите в пещерата. От Операта ще използват естествените декори на природното образувание за Нибелхайм. Пеенето на солистите (които са не повече от 15) ще бъде на живо и без усилватели, а музиката ще бъде на запис.

Следващата част ще бъде озвучена с увертюрата на „Парсифал“. Следва още от „Рейнско злато“ в тесните проходи, сред сталагмити, сталактити, сетне увертюрата на „Танхойзер“ и така до изхода на пещерата. Там, след 2 километра подземна разходка, ги очакват „боговете от Валхала“ и „Ездата на валкюрите“.

Фестивалът „Опера на върховете“ е на 20 юли, с най-новата продукция на трупата – „Кармина Бурана“ на Карл Орф, представена за пръв път у нас под формата на балет пред публиката на фестивала „Опера в парка“. Балетът в пълния му вариант ще има премиера през новия 129 сезон на Операта.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Другото балетно заглавие, което ще бъде изпълнено под Белоградчишките скали, е „Дамата с камелиите“ по музика на Джузепе Верди и Сергей Онсоф – публиката може да го види на 21 юли. Следващата седмица е за популярните опери „Трубадур“ на Верди (26 юли), „Кармен“ от Жорж Бизе (27 юли) и „Турандот“ (28 юли).

От 1 до 4 август съставът се надява времето да е милостиво, за да бъде представен мюзикълът „Мамма миа!“. Миналата година заглавието също бе в програмата на „Опера на върховете“, но заради лошото време се игра в Спортната зала на Белоградчик.

Транспорт до Скалите

От Община Белоградчик са подготвили транспорт, който да извозва публиката от центъра на града до скалните фигури. Автобуси има редовно и от Видин, тъй като се очаква Белоградчик да не успее да побере всички ценители на операта и балета.

Colibri april 2017

Директорът на Софийската опера и балет Пламен Карталов е категоричен, че декорите и техническата част на представленията няма да нанесат щети на скалния феномен Белоградчишки скали.

Пълна програма на фестивала „Опера на върховете“

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg