Софийски международен панаир на книгата

Вагнер за сто зрители в Магурата

Три седмици опера и балет ще се играе в крепостта „Калето“ под Белоградчишките скали

Директорът на Софийската опера Пламен Карталов е категоричен, че продукциите на фестивала „Опера на върховете“ няма да нанесат щети на скалния феномен Белоградчишки скали. Снимка: Fonvan/Уикипедия - Вагнер за сто зрители в Магурата

Директорът на Софийската опера Пламен Карталов е категоричен, че продукциите на фестивала „Опера на върховете“ няма да нанесат щети на скалния феномен Белоградчишки скали. Снимка: Fonvan/Уикипедия

Броени дни след края на Вагнеровите празници Софийската опера и балет остава на вълната на същия композитор с концерт-спектакъл за камерна публика „Вагнер Магура – Богове, великани, джуджета, валкюри“. Двучасова разходка в пещерата Магурата, озвучена с откъси от „Парсифал“, „Рейнско злато“, „Танхойзер“ и „Валкюра“, предстои за около стотина посетители на осем дати – от 26 юли до 4 август. Изпълнението е част от фестивала „Опера на върховете“ (20 юли – 4 август), който се провежда за четвърта поредна година в крепостта „Калето“, в подножието на Белоградчишките скали.

Публиката ще започне пътуването си през творчеството на Вагнер с „Рейнско злато“, пролог от тетралогията „Пръстенът на нибелунга“. „Боговете Вотан и Логе“ отвеждат зрителите в пещерата. От Операта ще използват естествените декори на природното образувание за Нибелхайм. Пеенето на солистите (които са не повече от 15) ще бъде на живо и без усилватели, а музиката ще бъде на запис.

Следващата част ще бъде озвучена с увертюрата на „Парсифал“. Следва още от „Рейнско злато“ в тесните проходи, сред сталагмити, сталактити, сетне увертюрата на „Танхойзер“ и така до изхода на пещерата. Там, след 2 километра подземна разходка, ги очакват „боговете от Валхала“ и „Ездата на валкюрите“.

Фестивалът „Опера на върховете“ е на 20 юли, с най-новата продукция на трупата – „Кармина Бурана“ на Карл Орф, представена за пръв път у нас под формата на балет пред публиката на фестивала „Опера в парка“. Балетът в пълния му вариант ще има премиера през новия 129 сезон на Операта.

Другото балетно заглавие, което ще бъде изпълнено под Белоградчишките скали, е „Дамата с камелиите“ по музика на Джузепе Верди и Сергей Онсоф – публиката може да го види на 21 юли. Следващата седмица е за популярните опери „Трубадур“ на Верди (26 юли), „Кармен“ от Жорж Бизе (27 юли) и „Турандот“ (28 юли).

От 1 до 4 август съставът се надява времето да е милостиво, за да бъде представен мюзикълът „Мамма миа!“. Миналата година заглавието също бе в програмата на „Опера на върховете“, но заради лошото време се игра в Спортната зала на Белоградчик.

Транспорт до Скалите

От Община Белоградчик са подготвили транспорт, който да извозва публиката от центъра на града до скалните фигури. Автобуси има редовно и от Видин, тъй като се очаква Белоградчик да не успее да побере всички ценители на операта и балета.

КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР НА ТЕАТЪР ЛА СКАЛА – МИЛАНО (CAMERISTI DELLA SCALA)

Директорът на Софийската опера и балет Пламен Карталов е категоричен, че декорите и техническата част на представленията няма да нанесат щети на скалния феномен Белоградчишки скали.

Пълна програма на фестивала „Опера на върховете“