Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Ваканция с книга: наградите тази седмица

Очакват ви „Физика на тъгата“, „Знам защо пее птицата в клетка“, най-четеният роман в „Амазон“... и два билета за концерта „Детето чудо и титанът“

Авторите на най-добрите снимки от „Ваканция с книга“ тази седмица ще получат произведения на Георги Господинов, Мая Анджелоу, Дилия Оуенс, Никола Бьогле и Антоан Лорен. Снимка: Площад Славейков - Ваканция с книга: наградите тази седмица

Авторите на най-добрите снимки от „Ваканция с книга“ тази седмица ще получат произведения на Георги Господинов, Мая Анджелоу, Дилия Оуенс, Никола Бьогле и Антоан Лорен. Снимка: Площад Славейков

Макар и в края на август, време за ваканция все още има, а време за четене може да се по всяко време и място – затова още две седмици очакваме кадри от вашите приключения от морето, планината, градината или градския парк за фотоконкурса „Ваканция с книга“. Заедно със снимките ви от любими места и четива, ще се радваме да посрещнем лично и наградените в редакцията на „Площад Славейков“, за да се запознаем и сами да изберат наградата си.

Напомняме ви, че конкурсът продължава до края на август и до тогава може да изпращате снимките си на адрес ploshtadslaveikov@gmail.com заедно с кратко (или дълго) описание с какво ви привлече тази книга, къде е направена снимката и защо сте избрали това място за почивка. Добре е снимките да са във формат „пейзаж“ (хоризонтални), за да са по-удобни за публикация.

Награди ще получат кадрите, които съберат най-много лайкове в страницата на „Площад Славейков“ във Фейсбук – а най-хубавите ще попаднат и в сайта, в седмичната ни рубрика „Топ 10 на Книжен център „Гринуич”.

И не забравяйте, че дори да сте сред вече наградените, ще се радваме на още фотографии от вашите любими места за ваканция с книгите, които са Ви впечатлили!

Наградите, които предлагаме тази седмица:

  1. „Където пеят раците“ от Дилия Оуенс

Книгата разказва историята на малката Кая, изоставена в съвсем ранна възраст от майка си. След това гръб ѝ обръщат братята, сестрите ѝ и най-накрая баща ѝ – който отмъщава на най-близките си за своите провали. Но тя отказва да се възприема като жертва и оцелява в малка къща насред мочурищата. Напук на обстоятелствата, Кая преглъща горчилката от предателствата и самотата и се научава да разчита езика на природата и да общува със света, според правилата, които определя самата тя. Книга за свободния дух, за смелостта да оцелееш в един враждебен свят, за доблестта и достойнството като върховна човешка ценност, „Където пеят раците“ стана най-четената книга в сайта „Амазон“.

  1. „Знам защо пее птицата в клетка“ от Мая Анджелоу

Дебютният роман на Мая Анджелоу е автобиографичен и описва как приятелят на майка ѝ я изнасилва, когато е 7-годишна. По-късно той е осъден и вкаран в затвора, след освобождаването си е пребит до смърт, най-вероятно от нейни роднини – но тази поредица от нещастия докарва такава травма на Анджелоу, че за пет години тя престава да говори. Проговаря отново на тринайсет, а на петнайсет вече е майка на син.

Анджелоу е автор на девет автобиографии и с първата от тях се превръща в знаме на активистите по цял свят, които се борят за правата на жените. Преди да стане писател и борец за граждански права, работи като готвачка, танцьорка, актриса, сервитьорка, проститутка, редактор на вестник на английски език в Египет, певица, участвала е в операта „Порги и Бес“.

Вижте още: ТЯ ЗНАЕ ЗАЩО ПЕЕ ПТИЦАТА В КЛЕТКА

  1. „Физика на тъгата“ от Георги Господинов

Ако сте пропуснали да прочетете този прочут роман, от който след появата му през 2011 г. досега са излезли много допечатки, сега имате шанс да го направите – преди да излезе анимираната екранизация на Теодор Ушев. Книга за изчезването на съчувствието, за световната есен, за минотаврите, заключени в нас, за възвишеното, което може да е навсякъде, за елементарните частици на тъгата и вечното време на детството, което ни предстои. Роман с преплитащи се коридори, отклонения и стаи, който смесва минало и настояще, мит и документ и описва историята на едно изгубено поколение. Събира истории и животни от всеки род, прави капсули на нетрайното заради онзи, който има да идва – постапокалиптичен читател, бог или охлюв.

Вижте още: „ФИЗИКАТА“ НА ТЕОДОР УШЕВ – ЗА ПОКОЛЕНИЕТО, КОЕТО НЕ УСПЯ ДА НАПРАВИ СВЕТА ПО-ДОБЪР

  1. „Пациент 488“ от Никола Бьогле

Трилърът се развива в психиатричната болница „Гаустад“, Осло. В едно смразяващо утро тялото на пациент е открито мъртво след удушаване в килията му, а устните му са застинали като в последен опит да изкрещят. С разследването се заема опитният инспектор Сара Геринген. Стотици въпроси се сблъскват в опита ѝ да разгадае мистерията около вероятното самоубийство: защо мъртвият има белег с номер 488 на челото, какво означават тайнствените рисунки на стената в стаята му, защо болничният персонал отказва да разкрие истинската самоличност на покойника, настанен в „Гаустад“ преди повече от тридесет години? Eдин писък пронизва настанилата се тишина и отдавна застинали сили се пробуждат. Скоро Сара ще научи истината за един от вечните въпроси: има ли живот след смъртта.

  1. „Жената с червеното тефтерче“ от Антоан Лорен

Един от най-четените френскоезични романи разказва за Лор и Лоран. Една вечер Лор е ограбена пред входа си, а на следващата сутрин откраднатата ѝ дамска чата открива книжарят Лоран. В нея няма никакви документи за самоличност, но затова пък е пълна с какви ли не дреболии: връзка ключове, флаконче парфюм, шнола за коса, касови бележки, два зара, едно червено тефтерче… В желанието си да открие собственичката, Лоран се превръща в детектив, разчитайки тайните мисли и желания на Лор, записани в тефтерчето. Неусетно започва да се влюбва в жената, която никога не е виждал и която лежи в болницата с черепна травма, без никой да знае и без самата тя да помни коя е.

  1. Два билета за концерта „Детето чудо и титанът“ на диригента Саша Гьотцел, със солист Ивайло Василев

Деветдесет и първия сезон на Софийската филхармония ще открият новият гост-диригент на оркестъра Саша Гьотцел и малкият пианист Ивайло Василев. 12-годишният пианист ще изпълни соло в „Концерт за пиано N9“ от Моцарт, в програмата е и „Първа симфония“ от Густав Малер. Още на 11 г. Ивайло вече има завидна колекция от над 20 награди от международни конкурси. Има професионален студиен CD запис с музиканти от Маринския театър с изпълнение на концерти от Моцарт и Шостакович. Свирил е в Москва, Санкт Петербург, Гент, Тоблах… Ивайло ежедневно композира и импровизира на пианото.

Гьотцел е художествен ръководител и главен диригент на Филхармоничния оркестър „Борусан“ в Истанбул. Сътрудничил си е с Юджа Уанг, Рудолф Бухбиндер, Максим Венгеров, Аркадий Володос, Юлиан Рахлин, Дениъл Хоуп, Пласидо Доминго, Хосе Карерас, Анна Нетребко, Рене Флеминг… Дирижирал е редица престижни състави в Канагава, Лондон, Ванкувър, Бретан, Мюнхен, Дрезден…

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах