Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Ваканция с книга: наградите тази седмица

„Чамкория“, роман за Яна Язова, книга финалист за „Ман Букър“ 2015... и два билета за концерта на оперната звезда Елина Гаранча

Книгите, които ще раздадем тази седмица. Снимка: Площад Славейков - Ваканция с книга: наградите тази седмица

Книгите, които ще раздадем тази седмица. Снимка: Площад Славейков

Вече трета седмица редакцията на „Площад Славейков“ посреща наградените от фотоконкурса „Ваканция с книга“ и ги изпраща с нови книги. Десетки томове още очакват своите читатели – и за да станете един от тях, трябва да ни изпратите снимка, достойна за награда. 

Очакваме вашите фотографии до края на август, но дори да сте сред наградените, ще се радваме на още кадри от вашите любими места за ваканция и с четивата, които са Ви впечатлили. Изпращайте ни снимките на адрес ploshtadslaveikov@gmail.com заедно с кратко (или дълго) описание къде е направена снимката, защо сте избрали това място за почивка и с какво ви привлече тази книга. Припомняме Ви да правите снимките във формат „пейзаж“ (хоризонтални), за да са по-удобни за публикация.

Награди ще получат кадрите, които съберат най-много лайкове в страницата на „Площад Славейков“ във Фейсбук – а най-хубавите ще попаднат и в сайта, в седмичната ни рубрика „Топ 10 на Книжен център „Гринуич”.

Наградите, които предлагаме тази седмица:

  1. „Малък живот“ от Ханя Янагихара

Описващ трудният живот на четирима приятели в Ню Йорк, престрашили се да прекрачат границите на общоприетото, романът получи овациите на специалистите. Според критика Гарт Грийнуел „Малък живот“ е „дългоочакваната гей книга“ и добавя, че творбата се занимава с естетически режими, дълго смятани за ексцентрични, отбелязва, че романът разбива каноните на литературния вкус чрез възприемане на мелодрамата и дава достъп до емоционалната истина чрез много по-скромни изразни средства от присъщите за високата литература. „Малък живот“ е финалист за някои от най-важните литературни награди в света – включително „Ман Букър“ и Националната награда за книги на Съединените щати.

Вижте още: МАЛЪК ЖИВОТ, ОГРОМЕН РИСК

  1. „Жената, която не остаряваше“ от Грегоар Делакур

Най-новият роман на популярния съвременен френски писател Грегоар Делакур засяга темата за изплъзващата се младост и красота. Бети е красавица, често оприличавана на сестра на Катрин Деньов. Тя има безупречно семейство и приятели, макар че на 13 години губи майка си. По необяснима за медицината аномалия Бети спира да остарява на 30 години и остава завинаги на възрастта, на която почива майка ѝ. Това, което изглежда непостижим блян за някои, се превръща в капан за нея – подложена на злобни коментари, редица медицински изследвания и непрестанна завист, изоставена от съпруга и сина си, Бети се превръща в най-тъжната жена на света. „Жената, която не остаряваше“ излезе в многохиляден тираж през март 2018 г. и оглави списъците на бестселъри в родната на автора Франция и извън нейните предели.

  1. „Чамкория“ от Милен Русков

Историята в „Чамкория“ ни връща в 20-те години на миналия век, когато в България се борят две големи военнополитически групировки: Военният съюз, Демократическият сговор и ВМРО, от една страна, и Единният фронт, от друга. По силата на професията си, софийският шофьор-частник Славе Желязков, без да е пристрастен към коя да е от двете сили, може да ги види сравнително безпристрастно – той изглежда съвършения наблюдател и коментатор на своето време. Четвъртият роман на Милен Русков е сред най-четените съвременни български издания. Едноименният театрален моноспектакъл на Захари Бахаров, режисиран от Явор Гърдев, е сред постановките, за които зрителите все още трудно намират билети.

Вижте още: МНОГО ДОБРА ЛИТЕРАТУРА (С ТРЕСКИ ЗА ДЯЛАНЕ)

  1. „Сивият мъх сияе“ от Тор Вилхялмсон

Големият интелектуалец Тор Вилхялмсон е слабо познат у нас. Ключов за съвременната исландска и скандинавска литература, най-важният му роман „Сивият мъх сияе“ стъпва на родния книжен пазар 33 години след появата си в Исландия. „Сивият мъх…“ е разказ за духовното израстване на един млад мъж, същевременно и панорама на исландския бит от XIX век, и хронология на действителен съдебен процес от същата епоха. Романът не е писан в класическия смисъл на думата, а е съчинен, разказан и продиктуван устно, и след това документиран и нанесен на хартия от сина на автора Гвудмунд Андри Торсон. По тази причина текстът звучи суров на места и носи привкуса на устната традиция на старите исландски саги.

Вижте още: ТОР В ИСЛАНДСКАТА ЛИТЕРАТУРА

  1. „Извън редовете. Романът на Яна Язова“ от Боряна Дукова

Историята на „най-самотната жена на света“ – Яна Язова, разказва в книга Боряна Дукова. „Извън редовете“ излиза след три години проучвания на обстоятелствата около живота и творчеството на поетесата, родена в Царство България и починала неизвестно кога и как в Народна Република България. Тялото ѝ е намерено в дома ѝ дни след смъртта ѝ, по трупа ѝ има следи от насилие. Изчезват оригиналите на неиздадените ѝ романи.

Разказът в книгата се води от самата поетеса – Язова строи наратива като дълго писмо, адресирано до Аксел, Александър Балабанов. Поетесата говори за връзката си с професора – за любовта и скандалите в началото на техните взаимоотношения, за творческата си изолация след 9 септември 1944 г. и отказа да се впише в соцреализма.

Вижте още: СРЕЩНАХ ТОДОР ЖИВКОВ ВЪВ ВХОДА, КЪЛНА ТИ СЕ

  1. Два билета за концерта на оперната певица Елина Гаранча на 23 септември

Звезда от световната опера ще стъпи на сцената в Зала 1 на НДК – мецосопраното Елина Гаранча идва у нас за галаконцерт, в който ще изпълни популярни арии от Верди, Пучини и Чилеа. Съпругът ѝ, маестро Карел Марк Чичон, ще дирижира оркестъра на Софийската филхармония. Родом от Рига, Латвия, певицата идва у нас на върха на своята кариера – през септември миналата година тя откри настоящия сезон на „Метрополитън“ и дебютира в ролята на Далила в „Самсон и Далила“ с диригент Яник Незе-Сеген. Гаранча е пяла във Виенската Щатсопера, Берлинската Щатсопера, Баварската опера в Мюнхен, „Карнеги Хол“ в Ню Йорк и „Уигмор Хол“ в Лондон. Любими на публиката са съвместните ѝ концерти с руското сопрано Анна Нетребко, с която в момента са най-популярните женски оперни вокали в света.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах