Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ваканция в театъра! Вижте последните представления

Премиерите наесен - Човекоядката, Антигона, Солунските съзаклятници...

Последният спектакъл за сезона в Народния бе изигран в сряда. До края на месец юли театърът ще репетира новите заглавия. Снимка: Румен Добрев - Ваканция в театъра! Вижте последните представления

Последният спектакъл за сезона в Народния бе изигран в сряда. До края на месец юли театърът ще репетира новите заглавия. Снимка: Румен Добрев

Лятото е най-активният сезон за театъра в градове като Лондон и Париж, в София обаче след броени дни актьорите излизат във ваканция. Някои приключиха сезона, други имат представления до края на юни, трети тръгнаха на турнета из страната.

Сезонът в Народния театър приключи във вторник с „Да се провреш под дъгата“. В момента обаче зад кулисите ври и кипи, защото трима режисьори репетират новите спектакли, които влизат в афиша наесен – Теди Москов с „Каквато ме искаш“ от Пирандело, Явор Гърдев с „Жана“ и Стоян Радев със „Солунските съзаклятници“.

Суматохата ще трае през целия юли, но август ще е пълно мъртвило. В бароковата сграда ще останат само охраната и неколцина души от администрацията.

Първата премиера в Народния наесен вероятно ще бъде „Жана“ на Явор Гърдев.

В Сатирата са планирани представления до 28 юни. Преди да поемат към морето, актьорите ще излязат на сцената за последно с „Операцията“, „На другата сутрин“, „Бурунданга“, „От игла до конец“, „Двамата невронци“, „Откачена фамилия“ и „Агенти“.

Сатиричната трупа ще пътува и по фестивали в страната – в Разлог ще покажат „На другата сутрин“ и „Волпоне“. Във Варна ще се играят „Арт“ и „Спанак с картофи“. А „Лека форма на тежка депресия“ ще обиколи публиката във Варна, Добрич и Бургас.

Междувременно трупата ще репетира „Bella Donna” от Щефан Фьогел, постановка на тандема Щефан Флеминг-Борислав Петранов, Венцислав Асенов ще постави „Тенор под наем“ от Кен Лудвиг, а третият нов спектакъл е копродукция с Пернишкия театър – „Не всеки крадец е мошеник“ на Дарио Фо, режисьор Андрей Калудов. В напреднал етап са репетициите на „Стаята и Нещо като Аляска” от Харолд Пинтър, постановка Слав Бойчев.

Сезон 2014/2015 в Сатирата стартира в началото на октомври.

Последни представления преди ваканцията текат и във Военния театър. Публиката ще види финалния спектакъл „Лалугер“ на Николай Урумов. Последна, но само на тази сцена за сезона, е появата на Камен Донев във „Възгледите на един учител за всеобщата просвета“, както и представлението-рекордьор „Ножица-трепач“, „Колко е важно да бъдеш сериозен“, „Откраднати разкази“, „Швейк“ и накрая „Йерма“.

Армейците все още не са обявили какво ще репетират за есенния сезон, както и кога стартират след ваканцията.

Театър „199“ по традиция играят най-дълго през лятото – последното им представление е на 25 юли  – „Заешка дупка“ на Ивайло Христов. Междувременно ще изкарат и премиера – „Червено“ от Джон Лоугън, постановка Владлен Александров.

За есента театърът подготвя представлението „Чинечита“ на Тиери Дебру, режисьор е Емил Бонев. А след броени дни спектакълът „Гарванът“ заминава на 4-дневно турне в Лондон.

„199“ излизат във ваканция на 1 август.

В Театър „София“ сезонът приключи. В момента трупата репетира първата си премиера за наесен – „Антигона“ от Жан Ануи, постановка Иван Добчев. Спектакълът ще бъде показан първо на фестивала „Аполония“ в Созопол.

Младежкият театър играе до 29 юни. Последните заглавия в афиша преди лятото са „Някои го предпочитат…“, „Страхотни момчета“, „Нордост“, „Любов и пари“, „Вятърът в тополите“ и 2-3 детски представления.

Първата им премиера наесен е „Кривите огледала“ от Дейвид Линдзи-Абер, режисьор Ивайло Христов. Владимир Люцканов ще постави „Кухнята“ от Арнолд Уескър, а Марий Росен ще създаде представление по текстове на Чехов, Кафка и Хесе.

Десетина представления ще изиграе преди края на сезона Малък градски театър „Зад канала“. Между тях са „Ритъм енд блус“ – 1 и 2, „Балкански синдром“, „Арт“, „Охранители“, „Канкун“, „Скъперникът“, „Недорабраната цивилизация“ и „Арт“. Последното е „Ритъм енд блус 1“ на 2 юли. Някои от тях ще покаже на фестивали в страната.

Премиерата на „Човекоядката“ от Иван Радоев ще бъде на 2 и 3 октомври, сега – на 24 юни, ще бъде показан единствено на плевенската публика. В момента текат репетиции на „Чиста къща“ от Сара Рул, постановка Владимир Люцканов. Премиерата е на 16 и 17 октомври.

 

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg