Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

„Ваксина“ е дума на годината според Оксфордския речник

По време на пандемията употребата ѝ е скочила с 57 000%

Думата е навлязла в английски език преди години, но рядко се е използвала до пандемията. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Ваксина“ е дума на годината според Оксфордския речник

Думата е навлязла в английски език преди години, но рядко се е използвала до пандемията. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Vax“ (ваксина, ваксинирам) е дума на годината според лексикографите, които съставят Оксфордския академичен речник на английския език, съобщава Би Би Си. Отчита се голямо повишение в употребата на всички нейни производни, като „ваксиниран“, „неваксиниран“, „антиваксър“ и др.

Изборът е бил очевиден, коментира Фиона Макфърсън, един от редакторите на речника, издаван от „Oxford University Press“.

„Думата се среща поне от 80-те, но според проучването ни рядко е била използвана до тази година – коментира тя. – Когато към това се добави и възможността за сформирането на десетки производни, става ясно, че „ваксина“ трябва да изпъкне сред множеството.“

„Vax“ в английския се използва като съществително – ваксина или ваксинация, употребява се и като глагол – ваксинирам. Думата има много производни като vaxxie, употребявано за „ваксинационно селфи“, снимка на някого, докато се ваксинира, особено срещу Ковид-19. От нея произлизат „ваксиниран“ и „антиваксър“.

По време на пандемията употребата на думата е скочила с 57 000%.

Същата класация ежегодно провеждат и от „Колинс“, които миналата година посочиха думата „локдаун“. А от „Oxford University Press“ решиха, че 2020-а е била твърде наситена със събития, за да се открои само една дума, затова предложи цял списък. В него бяха и някои нововъведени думи и изрази като „локдаун“, „горски пожари“, „Ковид-19“, „работа от вкъщи“, „животът на чернокожите има значение“ и др.

Първата употреба на думата „vax“ в английския език датира от 1799 г., докато „ваксинирам“ и „ваксинация“ са записани година по-късно – през 1800 г.

Етимологията на всички тези думи се крие в латинското vacca – крава. Според речника на „Оксфорд“ това е така, защото в края на 1790-те и в началото на 1800-те английският учен Едуард Дженър прави пробив в медицината в опита си да създаде ваксина срещу едра шарка. Той използва тъкани, отделени от крави, болни от едра шарка по говедата, с които заразява хора, за да създаде имунитет към болестта.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах