Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

„Ваксината причинява стерилитет за три поколения напред.“ И още антивакс прозрения

Най-доброто от Фейсбук групата „Несериозният площад”

Карта, очертаваща бъдещите граници на Българо-румънската империя - в унисон с антиваксърски твърдения, че всички ваксинирани ще умрат в следващите 5 години. Илюстрация: Народно творчество - „Ваксината причинява стерилитет за три поколения напред.“ И още антивакс прозрения

Карта, очертаваща бъдещите граници на Българо-румънската империя - в унисон с антиваксърски твърдения, че всички ваксинирани ще умрат в следващите 5 години. Илюстрация: Народно творчество

Ако в криза загубиш чувство за хумор, трагедията е неизбежна. Старото клише за оцеляващия със смях свят доказва ежедневно валидността си. Затова най-естествената реакция от самото начало на пандемията беше да ѝ се присмеем. Всъщност, да се присмеем на себе си.

Групата „Несериозният площад“, част от сайта за култура „Площад Славейков“, се оказа чудесно място за смях.
„Прозренията“ на антиваксърите са любима тема от началото на пандемията, много смях събират още тълкуванията на света от конспиратори и обикновени недоразбрали. Събрахме някои от най-впечатляващите в последно време:

„Ваксината причинява стерилитет за три поколения напред“ – нова опорка на антиваксърите конспиратори.

„Докторе, заклел си се в Архимедовата клетва!“ – отчаян призив на Фейсбук потребителка под пост на доктор, който убеждава в ползата от ваксините.

„Чистокръвните, тоест неваксинираните, хората с чиста кръв“ – заглавие на антиваксърска група във Фейсбук.

„Много по-ефективно ще бъде да се затворят всички учреждения, свързани с любовните взаимодействия между хората и броят на заразените драстично ще падне“ – цитат от изказване на учителя Теодосий Теодосиев.

„Българският ген крещи: Спасете ме!“ – надпис на плакат от антисертификационните протести.

„Предпочитам да умра от Ковид, а не от ваксината. Това е мое конституционно право“ – коментар на антиваксър защитник на Конституцията.

„Ще умра, но ваксина никога! Не ми се умира“ – емоционалната логика на неваксиниран Фейсбук потребител.

„Щом васалният на ЕС режим падне, ЕК все още ще имат база данни с ДНК, ЕГН и имена на милиони български граждани. Ще ги сменяме. Доброволно“ – призивен пост на антивакс инфлуенсър, готов да си смени ДНК, но да не го остави в ръцете на Европейския съюз.

„Научих, че главният подбудител на тая пландемия Бил Гейтс в петък е бил обесен. Той е бил издаден от бившата му жена Мелинда, която участва в капана за залавянето му. Сега се очакват прекъсвания на електричеството и интернет, тъй като ще има промяна на спътниците, от които мобилните оператори излъчват. Не случайно Кристалина Георгиева я уволняват от Федералния резервен фонд. Предстоят големи сривове и има предупреждение хората да се запасят с вода и храна за 20 дни. Не случайно в Германия са започнали да обучават хората да се отопляват и да готвят на свещи, поставени между 2 огнеупорни саксии“ – стройна теория, разказана от познавач на всички световни тайни във Фейсбук.

Въображението на антиваксърите е трудно да бъде надминато, но техните противници – ваксърите, се опитват да ги настигнат посредством вицотворчество. Остроумието им е сочно като плод, но, уви, няма кой да отхапе от ябълката на познанието. Ето някои от чудесните попадения на присмехулниците:

„Приятели ваксъри, имате ли смущения в чипа от магнитните бури? Вместо с БилГейц се свързвам ту с Президент Луна, ту с Данте от Копенхаген“ – Христо Комарницки обобщава всички теми на деня в един пост.

„Дядо Коледа: Тази година нищо няма да ви донеса, защото нямам зелен сертификат“ – страховита заплаха, придружена с достоверна снимка на стареца.

„Освободете се от робството на съвременната здравна система и боледувайте като свободни средновековни селяни“ – объркващ антиваксърите призив.

„Трансваксър – човек, който не се е ваксинирал, но се чувства като ваксиниран“ – това понякога го използват и антиваксъри, които не подкрепят Истанбулската конвенция.

„Кире се събуди посред нощ, наметна елека, че навън беше студено, и се запъти към външния клозет. Докато се облекчаваше, усети леко парене в лявото рамо, точно където бяха поставили ваксината.
„Следят ме“, помисли си Кире.
„Пикае“, помисли си Бил Гейтс…“ – явно вицовете от социализма са жизнени и приспособими за всяка ситуация.

„- Бабо, днес се боцнах.
– КАКВО? С КОЯ ВАКСИНА?
– Не, бе бабо, с хероин…
– Абе, Пламене, изкара ми акъла!“ – модерно вицотворчество.

„Покръстването на българите е минало по-гладко от имунизирането“ – казано е от професионален историк. Вярваме му.

„Междуваксърски войни:

Епизод I – Невидимият Ковид
Епизод II – Мерките атакуват
Епизод III – Отмъщението на антиваксърите
Епизод IV – Нова надежда със зелен сертификат
Епизод V – Неваксинираните отвръщат на удара
Епизод VI – Завръщането на Щаба
Епизод VII – Мангъров се пробужда
Епизод VIII – Последният неваксиниран
Епизод IX – Възходът на ваксинираните“ – очаква се ваксиниран режисьор, който да заснеме сагата.

Ще завършим с най-апокалиптичното, но пък така логично – като математическа формула – твърдение:
„Колкото повече антиваксъри, толкова по-малко антиваксъри!“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах