Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Художник дири стенописите си под руините на съборения склад

Има шанс те да бъдат свалени и реставрирани – но дали?

Вълчан Петров сред останките от тютюневия склад. Снимка: Под тепето - Художник дири стенописите си под руините на съборения склад

Вълчан Петров сред останките от тютюневия склад. Снимка: Под тепето

Художникът Вълчан Петров влезе сред руините на полусъборения тютюнев склад на пловдивската улица „Одрин“ в опит да открие стенописите си, красили интериора на сградата. За щастие, те са оцелели, макар и сериозно увредени, пише местното издание  „Под тепето“.

Петров коментира, че има специална техника, с която творбите му, „духовните му деца“, както сам ги нарича, да бъдат свалени и съхранени – тъй като не иска да губи повече от изкуството си в градска среда.

След влизането си сред останките на тютюневия склад, Вълчан Петров отиде и до сградата на Община Пловдив, където се срещна с кмета Иван Тотев и му показа репродукция на своя „Храм на фармацията“, рисуван в продължение на месеци на първия етаж в сградата в края на 80-те години.

„Ще се опитаме да възстановим стенописите и да ги експонираме на друго място – каза Тотев, цитиран от изданието. – Днес ще влезем в разговор със собствениците, за да се опитаме да задействаме процедурата.“

Бившият тютюнев склад, един от архитектурните символи на Пловдив, пустее от години. Продават го преди години на частни лица. И сега, в края на поредицата от четири почивни дни покрай националния празник Трети март, строителна бригада се зае да го заличи от картата на Пловдив. На сриването в понеделник попречи жива верига от граждани.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС