СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Валентин Ганев – герой на Стравински

100 години след създаването ѝ, „Кварто квартет“ изпълняват „История на войника“ заедно с актьора

Валентин Ганев разказва „Историята на войника“ от Стравински. - Валентин Ганев – герой на Стравински

Валентин Ганев разказва „Историята на войника“ от Стравински.

„История на войника“ от Игор Стравински, разказана с музика и думи, ще гледаме на 11 ноември в зала „България“. Актьорът Валентин Ганев, „Кварто квартет“ и солисти от Софийската филхармония изнасят концерта като спектакъл по повод 100-годишнината от написването на творбата (1918).

Стравински създава произведението заедно с Шарл Фердинанд Рамю в годините след Първата световна война като „приказка за четене, свирене и танцуване“. Войникът, излязъл в отпуск за няколко дни, се среща с дявола, прикрит като старец, докато марширува към къщи, разказва сюжетът на „История на войника“. Дяволът го изкушава с магии и богатства, а войникът владее вълшебната сила на музиката.

На 11 ноември в състава на „Кварто“ публиката ще види и чуе Иван Пенчев (цигулка), Петър Македонски (корнет), Лена Карни (контрабас), Атанас Илиев (кларинет), Сабина Йорданова (фагот), Минчо Томанов (тромбон) и Димо Димов (перкусии).

„История на войника“ е известна на ценителите по света в изпълнение на Жан Кокто, Стинг, Джеръми Айрънс, Франк Запа, Иън Маккелън, Жерар Депардийо… По стъпките на войника поема и Валентин Ганев.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС