Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Валентин Старчев: Футболни фенове не искат паметника ми

Ще се въздържа от коментар за статуята на Самуил, заяви скулпторът

„Няма да се откажа от паметника пред НДК, ще се боря докрай, твърди Валентин Старчев. - Валентин Старчев: Футболни фенове не искат паметника ми

„Няма да се откажа от паметника пред НДК, ще се боря докрай, твърди Валентин Старчев.

Валентин Старчев, чийто паметник „1300 години България“ пред НДК от години предизвиква спорове и все още е неясно ще остане ли на мястото си, или не, потвърди готовността си да се бори за него докрай. Пред Би Ти Ви скулпторът се изказа остро за хората, подписали се за преместването на монумента – от думите му пролича негодуванието, че сред тях има футболни фенове и вандали.

„Има едно писмо до общината от сдружение, което иска да сложи паметника на Първи и Шести полк и да махне този – заяви Старчев. – Под него са се подписали и други сдружения, а след това – феновете на ЦСКА, на Левски, на не знам кой. Примерно Дучето се подписва от името на еди кои си, Ваташка от името на еди кои си…

Веднъж се качих в тролейбуса, беше пълно с фенове, сигурно е имало мач, едва стъпих от стъпката на вратата и държах един билет. Там се викаше, кряскаше, аз си подавах билета, исках някой да ми го перфорира. Един от тях откъсна машинката за перфориране и ми я подаде, а всички умряха от удоволствие. Тези хора искат да се махне паметникът ми, представяте ли си?“

Запитан дали е плакал за съдбата на монумента си, скулпторът отвърна, че не е, но много нощи не е спал и е мислил какво ще стане с творбата.

„За нищо на света не съм готов да се откажа, ще се боря докрай. Непрекъснато мисля за него“, заяви Старчев.

Скулпторът призна още, че е му е тъжно, защото това е неговата рожба и дълго е мислил върху създаването й, а по време на изграждането й в продължение на година е работил по 16 часа дневно, не е спал, свалил близо 10 килограма от оскъдно ядене. Затова съдбата на паметника не му е безразлична.

Старчев разказа и че преди години, когато българските власти били на визита при папата във Ватикана, му показали модел на новия паметник в центъра на София, а той възкликнал: „О, модерна концепция“.

Скулпторът предпочете да не коментира най-нашумелия паметник в последните дни – на цар Самуил, издигнат в началото на месеца пред базиликата „Света София“.

„За него ще се въздържа да говоря, защото имам проблеми с този паметник – обясни Старчев. Проблемът не е дали са му такива очите, а как постъпваме към това да строим нови паметници. Конкурсът му се проведе за едно място, а паметникът се сложи на друго. Един паметник се прави точно за определено място.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90