Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Валентин Старчев с монументална скулптура на Кирил и Методий в курортен комплекс

Това е втора отливка на скулптурата, първата е поставена в Цариброд, Сърбия

Светите братя в курортен комплекс „Анел” - Валентин Старчев с монументална скулптура на Кирил и Методий в курортен комплекс

Светите братя в курортен комплекс „Анел”

Монументална скулптура на светите братя Кирил и Методий от автора на демонтирания паметник „1300 години България“ пред НДК проф. Валентин Старчев ще се извисява на 4 км от Созопол в курортен комплекс „Анел“.

Откриването ще бъде на 21 май, ще присъства вицепрезидента Илияна Йотова и зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева.

Това е втора отливка на триметровата скулптура – откриването на първата на 24 май миналата година в Цариброд, Сърбия, е било почетено лично от президента Румен Радев.

Творбата в цял ръст. Снимка: Фейсбук

Паметникът, дело на 86-годишния проф. Валентин Старчев, ще попадне във внимателно подбрана компания, която сама по себе си е свидетелство за арт вкусовете на собственика  на „Анел“ – сред повече от 80 творби на Крум Дамянов, Величко Минеков, Валентин Старчев, Емил Попов, Павел Койчев, Вежди Рашидов и Мария Гергова. Всички те оформят скулптурен парк, замислен от собственика на комплекса край Созопол и на хотела със същото име в центъра на София Ангел Симеонов. Симеонов е меценат и колекционер на изкуство, пише и стихове, издавани от издателството на Съюза на българските писатели. По негови текстове и с негова финансова подкрепа има създадени песни на Силвия Кацарова, дует „Ритон“, Панайот Панайотов и др.

Симеонов е съучредител и член на Съюза на колекционерите в България. Притежава една от най-големите колекции с българско изобразително изкуство в страната. Представял е своята колекция в множество изложби, включително в Националната художествена галерия, в Министерството на културата и други. На откриването на монумента в курортен комплекс „Анел“ ще присъства и проф. Валери Стефанов – председател на Съюза на колекционерите в България.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg