Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Валентин Старчев загуби делото срещу демонтажа на паметника пред НДК

Скулпторът осъден да заплати на Столичната община разноските по делото

Момент от демонтажа на паметника „1300 години България“ пред НДК през лятото на 2016 г. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Валентин Старчев загуби делото срещу демонтажа на паметника пред НДК

Момент от демонтажа на паметника „1300 години България“ пред НДК през лятото на 2016 г. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Четири години след като бе даден ход на делото срещу демонтажа на паметника „1300 години България“ пред НДК, бе взето окончателно решение – на заседание на 2 август Върховният касационен съд отхвърли жалбата на скулптора Валентин Старчев. Делото бе спечелено от Столичната община, представлявана от адвокат Маргарита Гигова от кантора „Камбуров“. 

Демонтажът на паметника започна през юли 2016 г., а скулпторът подаде жалба в Софийския градски съд през 2017 г. с основанието, че са нарушени авторските му права върху монумента, озаглавен „Централен пластичен паметник България 1300 години“, с решението на Столичния общински съвет от 18 декември 2014 г. за демонтаж и преместване на художествените скулптурни елементи от паметника, определен в документите по делото „архитектурно-художествен синтез“, и действията по изпълнението на това решение.

Адвокатът на Старчев Георги Атанасов посочва, че е „допусната особено тежка форма на „злоупотреба с право“ (…) да се получат облаги от собственото неправомерно поведение“, както и че е „допуснато нарушаване на императивните правила на Закона за авторското право за произведение на изкуството като единен обект на колективно авторско право и невъзможността единният обект на авторското право като овеществено единно цяло да бъде разчленен на право на общинска собственост върху неговите елементи и значението им за патримониума на общината след унищожаването на обекта на собственост“.

Доводите на защитата са, че произведенията на Валентин Старчев не са унищожени, а преместени, временно съхранявани в Музея за история на София и в крайна сметка експонирани за постоянно в друго публично пространство – край Музея за съвременно изкуство в Южния парк.

Прието е за валидно решението на Столичния общински съвет за демонтаж на паметника, тъй като не противоречи на нормите на закона. Върховният съд потвърждава решението на Апелативния:

„Конкуренцията между правото на автора на такова произведение, каквото съобразно алинея 2, т. 9 от ПЗР на ЗАПСП представлява, и това, което е резултат от синтеза на архитектурата с другите изкуства, да иска запазване на неговата цялост, и правото на неговия собственик да го премахне или видоизмени, е разрешена в полза на последния, като е отречено правото на автора да се противопостави на такива действия, включително и когото те водят до неговото разрушаване“.

Основният аргумент, с който е спечелено делото, е, че собственикът може да се разпорежда с притежаваното от него произведение на изкуството, стига да не нарушава нормативната уредба. Авторското право на скулптора не е нарушено, защото създадените от него произведения за паметника не са унищожени, а изложени на подходящо място.

Професор Старчев е осъден да плати на общината разноските по делото в размер на 12 хил. лв.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС