Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Валентин Танев за подписката срещу Мутафчиев в Народния: Използват ги

Това може да унищожи Съюза на артистите, твърди зам.-председателят на САБ

„Всеки е свободен на волеизява, на мнение. Според мен, това не е добър ход от тяхна страна, те ще бъдат използвани. От кого ли? От нечии интереси…“, казва Валентин Танев. - Валентин Танев за подписката срещу Мутафчиев в Народния: Използват ги

„Всеки е свободен на волеизява, на мнение. Според мен, това не е добър ход от тяхна страна, те ще бъдат използвани. От кого ли? От нечии интереси…“, казва Валентин Танев.

Подписката срещу Христо Мутафчиев в Народния театър е израз на „нечии интереси“, твърди Валентин Танев, зам.-председател на Съюза на артистите.

Преди дни първата трупа излезе с призив към Мутафчиев да се оттегли от председателския пост в САБ. В отворено писмо актьорите заявяват, че той работи в техен ущърб и управлява Съюза в тяснопартийни интереси. Апелът е подписан от над 70 човека от състава на Народния, сред които са режисьорът Александър Морфов, актьорите Стоян Алексиев, Бойка Велкова, Мария Каварджикова, Иван Бърнев, Леонид Йовчев, Рени Врангова, Теодор Елмазов, сценографът Никола Тороманов… Актьорите, които играят на щат или на хонорар в театъра, в момента са около 240.

Христо Мутафчиев не реагира публично на писмото. Направи го Валентин Танев в интервю за „Ловеч медия“ пред журналиста Милен Нанков – след края на премиерния спектакъл „Търся си нов съпруг“ в Драматичния театър в Ловеч. Танев е режисьор на представлението, играе и една от ролите, в останалите са Тончо Токмакчиев и Албена Колева.

„Всеки е свободен на волеизява, на мнение. Според мен, това не е добър ход от тяхна страна, те ще бъдат използвани. От кого ли? От нечии интереси…“, казва Валентин Танев.

Според актьора подписката застрашава съществуването на САБ:

„Не е добре и за Съюза на артистите. Той съществува от 1921 г. – най-старият творчески професионален съюз в България е и това, което се случва покрай Христо Мутафчиев днес, може да го унищожи. А в момента в Европа организации като него са две-три… Трябва ли и него да съсипваме?“

На въпрос на Нанков с какво се убиваме по-лесно днес – със смях или с гняв, Танев отвръща: „С негативизъм“. А Токмакчиев допълва:

„Онова, което погубва България днес, е песимизмът ни. Смехът не убива, но песимизмът и безразличието – да, те убиват. Спрямо тях гневът е по-приемлив, той е знак за живот, а безразличието – за мъртвило.“

Вижте цялото интервю в „Ловеч медия“

Всичко по темата „Реформа или съкращения в сценичните изкуства?“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg