Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Валерий Гергиев изключен от Шведската музикална академия

Академията отказва „да се свързва с човек, който подкрепя режим, заплашващ с ядрена война“

Валерий Гергиев на Международния икономически форум в Санкт Петербург през юни тази година. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Валерий Гергиев изключен от Шведската музикална академия

Валерий Гергиев на Международния икономически форум в Санкт Петербург през юни тази година. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Членството на Валерий Гергиев в Шведската кралска музикална академия е било прекратено заради позицията на диригента относно войната в Украйна, съобщава „Опера Уайър“.

„След среща на Кралската музикална академия от 10 октомври бе взето решението руският диригент Валерий Гергиев да бъде изключен като чуждестранен член – се казва в изявление от Академията. – Отнемането на членството му е направено на базата на неговия отказ да се обяви против руската инвазия в Украйна, позиция, която Академията изиска от него заради добре документираните му близки отношения с президента Владимир Путин.“

Академията отбелязва активната си подкрепа за Украйна, започнала още в началото на войната – за музиканти и институции в нападнатата страна, и подготвя приемането на украински музиканти и студенти в Швеция. Междувременно Академията организира и кампания по набиране на средства за възстановяването на музикалния живот в Украйна.

Светът, както и шведското кралско семейство, се обявяват против руската инвазия в Украйна, заявиха още веднъж от Академията. Отказът на Гергиев, международно познат и влиятелен диригент, да осъди агресията на Русия, е „притеснителен, особено като се имат предвид близките му връзки с режима на Путин“, казват от шведската институция.

Свободата на словото е ценност в Швеция, но тази ситуация е безпрецедентна, отбелязва Фредрик Ветерквист, секретар на Академията.

„Академията не бива да се свързва с човек, който подкрепя режим, заплашващ с ядрена война. Ние, противно на Валерий Гергиев, няма да приемем стратегията на мълчанието“, заявява Ветерквист.

Говорителката на руското Външно министерство Мария Захарова коментира днес решението на Шведската академия, като заяви, че мотивите са „нежеланието на Гергиев да направи изявления, които са нужни на колективния Запад“. Тя е изразила „съжаление, че не само властите на Швеция, но и културните дейци са тръгнали по пътя на политизиране на изкуството. Решението на Шведската академия да се отрече от Гергиев винаги ще остане петно върху нейната репутация“.

„Ще премълча това, че политическият режим на тази държава поддържа неонацизма на европейския континент“, коментира Захарова.

Гергиев е член на Шведската музикална академия от 2011 г. заради приноса си към световната музика. Заради мълчанието си за войната в Украйна диригентът загуби всичките си ангажименти на Запад, нежелан е и в Япония, където наскоро отмениха негови концерти, отбелязва „Опера Уайър“. От началото на войната Гергиев е съсредоточил усилията си в Русия, където е музикален директор на Мариинския и Болшой театър.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg