POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Валери Гергиев с двоен оркестър и руски авангард в НДК

Диригентът е мини атомна бомба за културни цели, описа го организаторката Светлана Шаренкова

Снимка: ЕПА/БГНЕС - Валери Гергиев с двоен оркестър и руски авангард в НДК

Снимка: ЕПА/БГНЕС

С двоен симфоничен оркестър, световноизвестен пианист и авангардна програма, рядко изпълнявана у нас, пристига диригентът Валери Гергиев за концерта си след няколко дни в София. Извънредна пресконференция в БТА внесе яснота около продажбата на билетите и разкри нови факти относно предстоящата изява на Валери Гергиев и Мариинския оркестър на 3 октомври от 19 часа в зала 1 на НДК.

Най-необходимата информация навярно е за билетите. Те могат да бъдат купени от Билетния център на НДК, който заради ремонтните дейности (но само за тази седмица) е преместен временно в кино „Люмиер“. Работното време е от 9:00 до 20:30 ч., а в събота и неделя – от 10:00 до 20:30 ч. В понеделник и в деня на концерта, вторник, 3 октомври, ще бъде отворен и Билетният център в сградата на НДК, съобщи Ия Петкова, ръководител направление „Стратегическо развитие, маркетинг и реклама“ на Двореца. Цените на билетите са от 30 до 80 лева.

Докато българската публика се чудеше дали ще трябва да чака още 30 години, за да чуе у нас отново Валери Гергиев, по-малко от шест месеца след изключителния му концерт през май, един най-големите живи диригенти пристига отново у нас. Гостуването е по покана на форум „България-Русия“ и е чудесен пример за „меката сила“, с която Русия може да печели уважение и възхищение навсякъде по света.

Вижте още: КОНЦЕРТ ОТ ДРУГА ПЛАНЕТА

Музиката на руски и съветски композитори като Рахманинов, Стравински и Шостакович, диригенти, солисти и оркестри като Валери Гергиев, симфоничният оркестър на Мариинския театър и пианистът Денис Мацуев – всичко това е далеч по-достойно като културен бранд на Русия, отколкото каквито и да е оръжия или прокурорски визити (Чайковски, а на Чайка).

„Гергиев е човек с изключитерна енергия – той е като като мини атомна бомба, но за мирни, културни цели“, каза главният организатор на събитието Светлана Шаренкова.

Второто гостуване на прочутия диригент е в рамките на честването на 140-ата годишнина от Освобождението на България и възстановяването на българската държавност. Това е било уговорено още при предишното му гостуване. Но музикант на такова световно ниво няма много свободни дати в календара си. След като цяло лято била търсена дата и всички около 3 март и месеци преди и след се оказали заети, миналата неделя (24 септември) Гергиев се обадил и предложил 3 октомри. Това в никакъв случай не е повод за недоволство (но на организаторите на концерта им се е наложило да се справят доста спешно със събитие, за което обикновено е необходимо доста повече време – дори само за рекламната кампания).

На 22 май Мариинският оркестър се представи в зала „България“ с около 90 музиканти. В зала 1 на НДК запознатият с акустическите ѝ параметри Гергиев пристига с двоен симфоничен оркестър от 170 музиканти, които ще пътуват с два чартърни полета. Но и това не се е оказало достъчно за пълното им инструментално оборудване. Затова част от по-обемистите инструменти (например тимпаните) ще бъдат осигурени от българската страна.

Гергиев ще представи програма от руски авангардисти – Игор Стравински, Дмитрий Шостакович… звучали досега в България много рядко. Симфония №4 в до минор на Шостакович е изпълнявана у нас само 3 пътиведнъж през 60-те под палката на Константин Илиев и два пъти от Емил Табаков. Концерт за пиано и оркестър  №4 в сол минор (опус 40), в който ще чуем и още една звезда от световна величина – пианистът Денис Мацуев, е свирен в България само от Иван Дренников и Георги Черкин.

Най-новата добра новина е, че, както личи по всичко, концертът на Гергиев и Мариинския оркестър е бъде записан от БНТ и ще влезе в Златния фонд на националната ни телевизия.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС