Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Валери Петров и Радичков за децата в чужбина, меко казано

Каталог „Детски книги от България“ представя пред издателите навън родните писатели и илюстратори

Детайл от корицата на каталога, дело на Дамян Дамянов. - Валери Петров и Радичков за децата в чужбина, меко казано

Детайл от корицата на каталога, дело на Дамян Дамянов.

Българската детска литература получава солидна подкрепа за издаването си зад граница. Вече е факт първи по рода си каталог „Детски книги от България. Писатели и илюстратори“, който представя на чуждите издатели около 35 заглавия, излизали у нас от 2008 до 2015 г. Справочникът, дело на Националния център на книгата, ще бъде презентиран на Панаира на детската книга в Болоня тази година, както и на други тематични световни форуми – като така ще даде възможност на най-малките по света да се докоснат до някои от най-хубавите книжки от български автори, меко казано.

Валери Петров, Йордан Радичков, Виктор Самуилов, Юлия Спиридонова – Юлка, Иван Теофилов, Сотир Гелев са само част от писателите, които са включени в каталога, редом до илюстратори като Любен Зидаров, Кирил Златков, Петър Станимиров, Лили Ламер, Ася Кованова и Андрей Кулев.

Каталогът е разделен на две части, като в първата е предоставена информация за дадената книга с анотация, информация за автора (биография и избрана библиография), демонстрация на 1-2 илюстрации от книгата и препратка към втората част, която е посветена на илюстраторите. Представянето на творци, работили по избраните в каталога книги, както и на други съвременни художници, илюстриращи текстове от чужди автори, като Любен Зидаров и Ясен Гюзелев, е допълнителен принос на това издание.

Изданието е изцяло на английски език, като преводът и редакцията са дело на Анджела Родел, а художественото оформление на корицата и книгата  на Дамян Дамянов.

Изданието е изцяло на английски език, като преводът и редакцията са дело на Анджела Родел, а художественото оформление на корицата и книгата на Дамян Дамянов.

„Създаването на този каталог, който представя изключителните постижения на българската детска литература през последните години, нашите прекрасни автори и илюстратори, е едно от най-важните неща, които са залегнали в програмата ни за популяризирането на българската литература в чужбина – каза директорът на НДК Мирослав Боршош. – Детската литература е истинско богатство, тя е и най-лесно разбираема и лесна за възприемане, и ще популяризира нашите чудесни писатели, поети и художници по целия свят.“

Изданието е изцяло на английски език, като преводът и редакцията са дело на Анджела Родел, а художественото оформление на корицата и книгата – на Дамян Дамянов. Валентина Стоева от фондация „Детски книги” и екипът на Национален център за книгата, с ръководител Светлозар Желев, са съставители на каталога.

Текстовете са окончателно избрани от Експертния съвет към НЦК и проф. Светлана Стойчева – виден изследовател на детската литература в България, чийто е и предговорът към изданието. Книгите са разделени по читателски възрасти: 3+, 4+, 6+, 8+, 10+ и 13+.

Каталогът ще бъде представен на панаира в Болоня през 2016 г., както и на всички други възможни форуми за популяризирането на българската литература на най-високо ниво.

Официалното представяне на „Детски книги от България. Писатели и илюстратори (Children Books from Bulgaria: Contemporary Writers and Artists) у нас е в „Перото“ на 2 април. След това каталогът заминава и за Болоня, където Панаирът на детската книга продължава от 4 до 7 април.

Всички включени автори в каталога са: Катя Антонова, Божана Апостолова, Мая Дългъчева, Весела Фламбурари, Сотир Гелев, Зорница Христова, Захари Карабашлиев, Петя Кокудева, Ася Колева, Мария Мартин, Любомир Николов, Велизар Николов, Радостина Николова, Елена Павлова, Валери Петров, Янаки Петров, Иван Раденков, Елин Рахнев, Йордан Радичков, Никола Райков, Виктор Самуилов, Александър Секулов, Юлия Спиридонова, Иван Теофилов, Боряна Тодорова, Анжел Вагенщайн, Т. Яна Якова.

Илюстратори са: Любен Зидаров, Кирил Златков, Росица Ячкова, Владимир Тодоров, Свобода Цекова, Петър Станимиров, Росица Ралева, Виктор Паунов, Евгения Николова, Аля Маркова, Ралица Мануилова, Лили Ламер, Ася Кованова и Андрей Кулев, Костадин Костадинов, Маглена Константинова.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90