СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Валери Петров и Юлка в училищните библиотеки

Националният център за книгата дари книги на 15 столични гимназии

Много ученици дойдоха за събитието в „Перото“. Снимка:  Орлин Огнянов - Валери Петров и Юлка в училищните библиотеки

Много ученици дойдоха за събитието в „Перото“. Снимка: Орлин Огнянов

В петнайсет столични гимназии ще се чете повече съвременна българска литература. Комплекти с книги са дарени на училищни библиотеки в София от Националния център за книгата – а сред авторите, с които децата ще могат да се запознаят, са Валери Петров, Владимир Левчев, Елена Алексиева, Юлия Спиридонова – Юлка, Яница Радева…

Комплектите с книги бяха дарени в сряда на специално събитие в Литературен клуб „Перото“, на което присъстваха и много ученици.

„Ако културата е част от живота ви, той ще е много по-хубав и интересен – каза към тях директорът на НДК Мирослав Боршош. – В живота ви сега има много повече учебници, отколкото тези книги, които ще ви подарим. Но ако направите книгата свой приятел и спътник в живота, ще видите, че много по-лесно ще минавате през него.“

В комплектите попадат книги, подкрепени от НЦК. Сред тях са събраните стихотворения на Валери Петров от 2002 до 2007, „Вечерен трепет” на Димитър Бояджиев, „Догонване на света” на Марко Ганчев, „Дом на вятъра” на Димитър Кабаков, „Жертви на любовта” на Елена Алексиева, „Изгревът на буквите. Слово за Персиан” на Красимира Йончева, „Илийчо, Август и седемте джуджета” на Сотир Гелев и Пенко Гелев, „Край до край” на Стефан Стефанов, „Сезонът на Йоана” на Яница Радева, „Кронос, тоя нещастник” на Юлия Спиридонова-Юлка, „Точно време” на Владимир Левчев.

В комплекта са още пет броя на литературното списание „Съвременник“ и двата каталога на Центъра – на съвременните български писатели и на детските книги от страната ни.

Училищата, получили книги за библиотеките си, са Първа английска езикова гимназия, Втора английска гимназия „Томас Джеферсън”, 91 НЕГ „Професор Константин Гълъбов”, 164 ИЕГ „Мигел де Сервантес”, НГДЕК „Константин Кирил Философ”, СМГ „Паисий Хилендарски”, 18 СОУ „Уилям Гладстон”, 138 СОУ „Проф. Васил Златарски”, 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин”, НПМГ „Академик Любомир Чакалов”, 22 СОУ „Георги С. Раковски”, Американски колеж в София, Национален учебен комплекс по култура с Лицей за изучаване на италиански език и култура, 73 СОУ „Владислав Граматик” и 127 СОУ „Иван Николаевич Денкоглу”.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90