Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Валери Симеонов нареди НИМХ да пусне лошото време

„Стършел“ обнародва едно заблудено писмо от Валери Симеонов до НИМХ

Карикатура: Маргарита Янчева/Стършел - Валери Симеонов нареди НИМХ да пусне лошото време

Карикатура: Маргарита Янчева/Стършел

Стартиралата процедура за закриването на Националния институт по метеорология и хидрология в БАН, оповестена от образователния министър Красимир Вълчев пред Би Ти Ви, по думите му на практика ще ликвидира института. Академиците нямали възражения да се разделят с метеоролозите – но чрез тази процедура от 1 януари НИМХ няма да може да функционира и няма да има достъп до международната хидрометеорологична информация.

И покрай този проблем назрява още един: метеоролозите са си навлекли гнева и на Валери Симеонов. В новия си брой „Стършел“ обнародват едно писмо на вицепремиера до НИМХ, попаднало случайно в тяхната пощенска кутия, понеже „от много реформи вече никой не знае къде се намира Националният институт по метеорология и хидрология“. И понеже и сатириците не знаели адреса на института, „националноотговорно“ публикуват факсимиле на писмото – с надеждата учените „да си го прочетат и изпълнят нарежданията“.

И тъй като писмото съдържа заплаха метеоролозите да бъдат прехвърлени към Строителни войски, в „Площад Славейков“ решихме да помогнем, публикувайки писмото, така че то да стигне по-бързо при тях.

„До Директора на НИМХ
Тук

Уважаеми господин Директор,

Мисля, че удовлетворихме всички Ваши и на подчинените Ви прищевки. Искахте да не сте към БАН – не сте към БАН. Искахте да сте другаде – пратихме ви в просветата – да просвещавате децата кога ще вали.

Очаквахме срещу нашата добронамереност добронамереност и от ваша страна.

Вместо това констатирам изключително озлобление и вредителски настроения сред вас, метеоролозите.
Вече втори месец задържате времето хубаво, да не говорим, че средномесечните температури ги вдигате с десетина градуса над нормалното. Очевидно – за да могат така наречените майки с така наречените деца да протестират в сухо и топло време!

Какво целите с това – да падне правителството и да хвърлите страната в хаос? Не ви ли намирисва на национално предателство?

Нареждам в срок от четири дни над София да завали проливен дъжд, а температурите да паднат под нулата.
В противен случай ще тълкувам Вас и подчинените Ви като национални предатели и ще прехвърля тъпия Ви институт към Строителни войски, които неблагоразумно закрихме, но сега благоразумно ще открием отново.

В. Симеонов
Вицепремиер на Република България“

Прилагаме и факсимиле на писмото:

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg