Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Валери Симеонов негодува срещу филм по „БНТ-Уорлд-Ливе“

„Откраднати очи“ наречен от вицепремиера „лъжа“, „изфабрикувана от медийната машина на анти-български сили“

Актьорите Весела Казакова и Валери Йорданов в кадър от филма „Откраднати очи“, 2005 г. - Валери Симеонов негодува срещу филм по „БНТ-Уорлд-Ливе“

Актьорите Весела Казакова и Валери Йорданов в кадър от филма „Откраднати очи“, 2005 г.

Вицепремиерът Валери Симеонов излезе с декларация срещу филма „Откраднати очи“, излъчен – по думите му – по „БНТ-Уорлд-Ливе“. Филмовата драма е произведена през 2005 г., но Симеонов явно попада едва сега на творбата, след излъчването ѝпо БНТ Свят.

„Откраднати очи“ е разказ за любовта между българин и туркиня по време на Възродителния процес. Сценарият е на Нери Терзиева, режисурата – на Радослав Спасов.

„Под формата на „художествено произведение“ прави откровено пропагандни внушения, като при това си служи с директни фалшификации. Трагедията с малката Тюркян се използва за груба „художествена“ лъжа – че невръстни дечица и бебета са били мачкани и газени с тежки бронирани машини, а не от тълпата, при протестите на български мюсюлмани срещу преименуването им.

Тази лъжа бе изфабрикувана от медийната машина на анти-български сили. Нейното внушаване чрез филм постига само едно – разделение и страх в нашето общество, недоверие между българи християни, българи мюсюлмани и турскоезичните наши съотечественици“, твърди Валери Симеонов.

Позицията е публикувана в неговия профил във Фейсбук и подписана от „Национален изпълнителен комитет на ПП „Национален Фронт за Спасение на България“.

Пълният текст на декларацията (без редакторска намеса):

„ДЕКЛАРАЦИЯ на ПП „Национален фронт за спасение на България“
Българската „БНТ-Уорлд-Ливе“ (?!) срещу националното достойнство

ПП „Национален фронт за спасение на България“ остро възразява срещу поредното излъчване на филма „Откраднати очи“ по канала „БНТ-Уорлд-Ливе“ (?!) в неделя вечер – най-гледаното вечерно време. Филмът третира един сложен, противоречив и болезнен период от близката ни история, който още не е получил адекватна историческа оценка – а именно т.нар. „възродителен процес“.

„Откраднати очи“ предизвика остри и противоречиви реакции още с появата си на екран, защото под формата на „художествено произведение“ прави откровено пропагандни внушения, като при това си служи с директни фалшификации. Трагедията с малката Тюркян се използва за груба „художествена“ лъжа – че невръстни дечица и бебета са били мачкани и газени с тежки бронирани машини, а не от тълпата, при протестите на български мюсюлмани срещу преименуването им.

Тази лъжа бе изфабрикувана от медийната машина на анти-български сили. Нейното внушаване чрез филм постига само едно – разделение и страх в нашето общество, недоверие между българи християни, българи мюсюлмани и турскоезичните наши съотечественици.

Затова, питаме ръководството на БНТ: За кого бе предназначено това ново излъчване на филма? За българите в чужбина, за българските граждани в страната ни? Кой има полза не от обективно изследване на случилото се, а от „творческо внушаване“ на лъжи и манипулации, водещи само до разпалването на омраза, освен ДПС и ДОСТ?

НФСБ припомня, че БНТ е българска обществена телевизия, финансирана с парите на българските данъкоплатци, а не от пропагандните централи на анти-български политически партии и организации! И призовава да се спре разпространяването на нечистоплътни пропагандни клишета на последните! Поне докато историците не постигнат консенсус по спорния период от края на 1980-те години.

В противен случай, препоръчваме в програмата на „БНТ-Уорлд-Ливе“ (?!) да се включи и македонския филм „Трето полувреме“ за кръвожадните „бугари“, както и художествено четене на „Митът Батак“ на Улф Брумбауер и Мартина Балева.

Национален изпълнителен комитет на ПП “Национален Фронт за Спасение на България“
Валери Симеонов
Данчо Хаджиев
Валентин Касабов
Борис Ячев“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах