Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Валери Симеонов обвини Антон Хекимян и Венелин Петков в корупция

Би Ти Ви с официална позиция в защита на журналистите си

Валери Симеонов смята, че корупцията е обхванала целия ни народ, изключвайки себе си. Снимка: Стопкадър/БНТ - Валери Симеонов обвини Антон Хекимян и Венелин Петков в корупция

Валери Симеонов смята, че корупцията е обхванала целия ни народ, изключвайки себе си. Снимка: Стопкадър/БНТ

Депутатът и лидер на НФСБ Валери Симеонов обвини двама журналисти от Би Ти Ви в корупция – водещия на сутрешния блок Антон Хекимян и директора на новините Венелин Петков не реагирали на сигнал за престъпни схеми на Васил Божков. Те били направени на 15 декември в ефира на медията от Цветомир Найденов, съдружник на Божков в „Ефбет“.

Защо не допускате, че може да излезе някой телевизионен водещ? Или телевизионните водещи не са корумпирани? – попита Симеонов в сутрешния блок на БНТ. – Ето ви го един Антон Хекимян, ето ви го един Венелин Петков. Какви са тези, на които на 15 декември им е казано цялата история на Найденови, престъпната схема на Божков с ощетяване на държавата със стотици милиони и те са мълчали… Аз бих пратил прокуратурата при тях да ги привика. Има закон, Наказателен кодекс – всеки, който узнае за престъпление, е длъжен да докладва за него пред съответните институции. Не съм го проверил, но е така!

Самият Цветомир Найденов упрекна Антон Хекимян в ефира на Би Ти Ви преди време, задето не излъчили материал по документи, уличаващи Божков, които той занесъл в редакцията в средата на декември. Хекимян тогава обясни, че медията им не е пощенска кутия и не съобщава непроверена информация. По-късно самият шеф на „Ефбет“ сезира прокуратурата, че „Национална лотария“ е укривала данъци.

Днес, след твърдението на Валери Симеонов, Би Ти Ви излезе с официална позиция в защита на журналистите си и заяви, че ще ги подкрепи, ако засегнатите решат да „предприемат правни мерки срещу депутата“.

„Всяко очакване, че новините и актуалните предавания на bTV могат да служат за платформа на едностранни твърдения и изявления, е напълно неоснователно“, се казва в позицията на телевизията.

Но според Симеонов корупцията не стига само до журналистите, а се е разпростряла в целия български народ. Той обаче не бил засегнат от това явление.

Когато се говори за корупция, всеки изключва себе си от това. Аз мога да изключа себе си, защото съм се изграждал по някакъв друг различен начин от това, което е било най-перспективно и печелившо в обществен и бизнес план. Така че аз съм се изградил сам. Но няма ли битова корупция? Кой предлага на катаджията по 20 лева? Не е ли свикнало българското общество с корупцията на всички нива – и в образованието, и в здравеопазването. Само че никой не ги казва тези работи. Всеки масово го прави, доколкото имам информация. И това не подлежи на укор от медиите и обществото. Тази корупция е прояла българското общество“, каза той по време на гостуването си в обществената телевизия.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg