POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Валери Симеонов осъден за реч на омразата

Вицепремиерът да се въздържа в бъдеще от по-нататъшни нарушения, постави бургаски съд

България е изправена пред пропастта на етническа криза, каза през 2014-а Валери Симеонов. Снимка: БГНЕС - Валери Симеонов осъден за реч на омразата

България е изправена пред пропастта на етническа криза, каза през 2014-а Валери Симеонов. Снимка: БГНЕС

Валери Симеонов е осъден за реч на омразата от Бургаския районен съд, съобщава Българският хелзинкски комитет. Причината за делото бе изказване от позицията му на депутат в Народното събрание в края на 2014 г., в която той заяви, че „голяма част от циганския етнос живее извън всякакви закони, правила и общочовешки норми на поведение“.

„Безспорен е фактът, че голяма част от циганския етнос живее извън всякакви закони, правила и общочовешки норми на поведение – заявява Симеонов на 17 декември 2014 г. в речта си, цитирана от БХК. – За тях законите не важат, данъците и таксите са неразбираеми понятия, сметките за електричество, вода, социалното и здравното осигуряване са заменени от убеждението, че те имат само права, но не и задължения и отговорности. За тях кражбата и грабежът са се превърнали в начин на препитание, нарушаването на закона – в норма на поведение, раждането на деца – доходоносен бизнес за сметка на държавата, грижата за поколението – във възпитаване на малолетните в просия, проституция, кражба и пласмент на наркотици.

Циганските барони налагат модел на съществуване, коренно противоположен на законовите норми в българското общество. България е изправена пред пропастта на етническа криза. Два противоположни и взаимноизключващи се свята са един срещу друг в нашата измъчена родина: светът на бедните, но плащащи своите сметки пенсионери, увисващи на самоделни примки по таваните от болести и безпаричие, и светът на озверелите крадци и насилници, безпаметно пияни след получаване на месечните детски и социални помощи.

Остава въпросът какви са причините част от циганския етнос да се превърне в рушител на държавността и законите? Защо хората, които по времето на социализма преди 25 години работеха, пращаха децата си на училище, даваха своя принос в създаването на обществени блага, сега са се превърнали в нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати без да полагат труд, изискващи помощи по болест без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата, и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки? Кое създаде убеждението у нашите мургави сънародници, че всичко им е позволено, че всичко им е разрешено и че всички са им длъжни да ги хранят, обличат и лекуват безплатно?… В нея заявих, че ДПС узурпира правото на единствен представител на циганския етнос, обещавайки му само привилегии, без каквито и да било задължения. Част, повтарям, част от хората от този етнос – част, които преди 25 години работеха, пращаха децата си на училище, даваха своя принос за създаването на обществени блага, сега се е превърнала в нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, готови на убийство, за да ограбят няколко лева.“

Делото срещу Валери Симеонов бе заведено от журналистите от ромски произход Кремена Будинова и Огнян Исаев, които бяха представлявани от Правната програма на комитета.

Сега на първа инстанция съдът решава, че думите на настоящия вицепремиер са „тормоз“ по смисъла на Закона за защита от дискриминация, тъй като „водят до накърняване достойнството на лицето и създаване на враждебна, принизяваща, унизителна и обидна среда, и всеки с ромска етническа принадлежност може да бъде засегнат от тях, като не е необходимо изявлението да се отнася до цялата ромска общност, за да бъде възприето като накърняваща достойнството на отделен неин представител, определящ се като такъв“.

Ищците по делото не са искали обезщетение. Според решението на съда, което подлежи на обжалване, сега Валери Симеонов е осъден да преустанови нарушението, както и „да се въздържа в бъдеще“ от по-нататъшни нарушения.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС