Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Един поет за целуването на министри

Валери Станков с гневна реакция на подкрепата на Съюза на българските писатели за Вежди Рашидов

Сигурен съм, че, ако отнякъде гледа Дядо Вазов, първият председател на СБП, сигурно си дърпа мустака и не е особено кефлия на случващото се, пише Валери Станков. - Един поет за целуването на министри

Сигурен съм, че, ако отнякъде гледа Дядо Вазов, първият председател на СБП, сигурно си дърпа мустака и не е особено кефлия на случващото се, пише Валери Станков.

Към лагера на защитниците на Вежди Рашидов в сряда следобед се присъедини Съюзът на българските писатели. В открито писмо, подписано от председателя на организацията Боян Ангелов, бе засвидетелствана подкрепа към културния министър – станал „отново обект на непристойни упреци, нападки и хули“, въпреки че се извинил. С гневен отговор в ранната утрин на четвъртък реагира поетът Валери Станков.

В текст със заглавие „Писателите не ближат задници, още по-малко, ако задниците са министерски“, публикуван във Фейсбук, той посочва, че СБП се е превърнал в „бедняшка пенсионерска организация“, където десетина човека „живуркат на щат“ и си раздават „изкрънкани от общините в България национални награди на принципа „ти на мене, аз на тебе“, докато се тупат кой е по-гениален.

Препечатваме текста на Валери Станков с негово позволение.

Писателите не ближат задници,
още по-малко, ако задниците са министерски

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

С недоумение прочетох вчера отвореното писмо на г-н Боян Ангелов, председател на СБП, в което той – от името на българските писатели се прави на изненадан, че, видите ли, културни дейци в България всуе изразявали възмущението си от неприложимостта на Вежди Рашидов като министър на културата.

„Вeжди Рашидов стана отново обект на непристойни упреци, нападки и хули. Дори след като се извини за своите думи, нападките не спират. Явно това е организирана кампания да бъде отстранен от поста му, защото там би трябвало да се настани персона, която да захранва неолибералните отрочета, имащи за единствена цел превръщането на България в пустиня без минало и без бъдеще“, пише в отвореното си писмо Боян Ангелов и напоително продължава:

„А Министерството на културата прави всичко, което е по възможностите му. Само като малки примери – през миналата година то подкрепи финансово книги в памет на известни български писатели, като подпомогна финансово и 100-годишнината на акад. Ефрем Каранфилов, например. Книги на издателство „Български писател“ бяха подкрепени през последните две години по програмата „Помощ за книгата“ на Министерство на културата. Фонд „Култура“ при МК подкрепя съюзното списание „Пламък“ в неговата мисия да осветлява постиженията на съвременната българска литература“.

И черешката на тортата:

„Здравословните проблеми на министър Рашидов попречиха да бъде организирана международна среща на писатели в България, организирана от Министерството на културата, Съюза на българските писатели и други писателски сдружения. Мисля, че вече няма препятствия и тази идея да се осъществи. Ние, писателите, сме горди хора и не хленчим за „помощи“ и пари. Ние сме уверени, че между политическата държава и държавата на българския дух съществуват допирателни и Министерството на културата начело с министър Рашидов е видимата страна на такова партньорство, което има за цел просперитета на Отечеството ни и на неговите граждани“, заковава гвоздея в писмото си Председателят на СБП.

Бояне, Боянеееее… Нека оставим на мира „неолибералчетата“ и стилистиката от края на 60-те години на м. в. в писмото ти, но ти за каква международна писателска среща бълнуваш, човече, на кой свят живееш? Не виждаш ли в каква бедняшка пенсионерска организация се е превърнал Съюзът на българските писатели? Докато членската маса в СБП расте и достойно старее, десетина човека, чиито имена няма да изброявам, животуркат на щат под гръмката му шапка „СБП“, получавате по някой мизерен лев, колкото да се каже, че този съюз все още мърда и е жив, арендувате малко останалите му имоти за жълти стотинки, раздавате си изкрънкани от общините в България национални награди на принципа „ти на мене, аз на тебе“, тупате се по раменете кой от кого е по-гениален – и тъй върви светът.

Сигурен съм, че, ако отнякъде гледа Дядо Вазов, първият председател на СБП, сигурно си дърпа мустака и не е особено кефлия на случващото се. Програмата за издаване на книги към МК я имаше и преди Вежди Рашидов, просията около сп. „Пламък“ продължава вече десетилетия, какво е направил за СБП този мултискулптор Вежди Рашидов?

Употребен си, г-н Ангелов, а чрез теб е употребен и СБП, за защита на един министър, който не става за администратор на българската култура. Остани си със здраве!

Валери Станков

14 юлий 2016 г.

гр. Варна, 7, 55 ч.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах