POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Валерий Гергиев свири у нас в подкрепа на нова концертна зала

Събитието ще се излъчва на живо пред Народния театър безплатно за публиката. Организира го съпругата на президента

Валерий Гергиев при последното си гостуване пред публика у нас през октомври 2017 г. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков - Валерий Гергиев свири у нас в подкрепа на нова концертна зала

Валерий Гергиев при последното си гостуване пред публика у нас през октомври 2017 г. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков

Прочутият руски диригент Валерий Гергиев ще пристигне у нас четири години след последната си изява пред родна публика, за да подкрепи инициативата за изграждане на нова концертна зала в София. Големият музикант ще излезе на сцената на Зала „България“ на 10 септември със солисти на Мариинския театър и Софийската филхармония.

Концертът ще се излъчи на живо на видеостена пред Народния театър, а достъпът ще бъде свободен. Ще бъдат изпълнени творби от Прокофиев, Рахманинов и Стравински. Седящите места ще бъдат съобразени с противоепидемичнитe мерки в страната.

За нова музикална зала на София се говори от години, като са предлагани различни места за осъществяването ѝ. Нито едно от предложението не намери необходимата подкрепа за реализация. Сега инициативата е на президентското семейство – Румен Радев е патрон на инициативата, а зад поредицата от благотворителни събития за набирането на средства стои Десислава Радева и сдружението с нестопанска цел „Живата вода на България“, което цели да „насърчава възраждането на българския дух“. Учредители на инициативата са Съюза на българските музикални и танцови дейци, Софийската филхармония и Фондация „БОГАРИЯ“. През 2021 г. е създаден и Обществен съвет към инициативата.

Все още няма определено място за новата зала, но каузата има сайт, с който се набират средства за осъществяването ѝ. Дарените средства в сметката могат да се използват само съвместно от трите организации учредители и разходването им се случва под контрола на Обществения съвет, се отбелязва в сайта.

За сградата са посочени следните изисквания – архитектурата и интериорът ѝ да бъдат „великолепни, за да предизвикват трайно възхищение и гордост сред българите“; да е разположена в центъра на София; акустиката да е безупречна и изграждането ѝ да доведе до създаване на местни занаятчийски и строителни школи, които да подобрят облика на столицата.

През 1987 г. Гергиев пристига у нас за участие в „Софийски музикални седмици“. Следват 30 години, в които българската публика чува името му само във връзка със събития зад граница, включително концерт с руския президент Путин в руините на античен театър в Палмира. И така до 2017-а, когато изнесе два концерта с Мариинския театър у нас в рамките на една година – в Зала „България“ и в Зала 1 на НДК.

Сегашното му гостуване се обявява необичайно само 9 дни преди концерта. Събитието е обявено като благотворително, но не е известно дали и участието на световноизвестния диригент и музикантите от Мариинския театър е благотворително, а ако не е – откъде идва финансирането.

Вижте още: КОНЦЕРТ ОТ ДРУГА ПЛАНЕТА

ТИШИНА ОТ ВЪЗТОРГ С ВАЛЕРИ ГЕРГИЕВ И НЕГОВИЯ ОРКЕСТЪР

Един от 100-те най-влиятелни личности в света, според списание „Таймс“, Валерий Гергиев е дългогодишен художествен ръководител и генерален директор на Мариинския театър. Ярък представител на Петербургската диригентска школа, той е ученик на легендарния педагог професор Иля Мусин. Още като студент в Ленинградската консерватория младият диригент печели конкурса на Херберт фон Караян в Берлин и Всесъюзния диригентски конкурс в Москва, след което е поканен в Мариинския театър като асистент на главния диригент. Неговият диригентски дебют е на 12 януари 1978-а с операта „Война и мир“ на Прокофиев. През 1988 г. е избран за музикален ръководител на театъра, а от 1996 г. е негов художествен ръководител и генерален директор.

Кариерата му се развива интензивно и в чужбина – от 1997 г. ръководи Световния оркестър на мира, дирижира филхармоничните оркестри в Берлин, Париж, Виена, Ню Йорк, Лос Анджелис, Чикаго, Кливланд, Бостън, Сан Франциско, Кралския оркестър Концертгебау в Амстердам и др. Бил е главен диригент на Ротердамския филхармоничен оркестър (1995 – 2008), Лондонския симфоничен оркестър (2007 – 2015), от есента на 2015 ръководи Мюнхенския филхармоничен оркестър, а от 2018-а – оркестъра на Музикалния фестивал във Вербие. От 2011 г. оглавява организационния комитет на Международния конкурс „Чайковски“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg