Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Валерий Гергиев уволнен от Мюнхенската филхармония

Заради отказа си да преосмисли положителната си оценка на президента Путин, заяви кметът на града

Валерий Гергиев на концерт в Зала 1 на НДК в София, България, през октомври 2017 г. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков - Валерий Гергиев уволнен от Мюнхенската филхармония

Валерий Гергиев на концерт в Зала 1 на НДК в София, България, през октомври 2017 г. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков

Валерий Гергиев е уволнен като главен диригент на Мюнхенската филхармония след отказа си да заеме позиция относно руската инвазия в Украйна. Новината бе съобщена от кмета на града Дитер Райтер, който заяви, че прекратяването на договора между Филхармонията и Гергиев – един от приближените творци на руския президент Путин –  е единственият възможен изход от настоящата ситуация.

Договорът на диригента е от 2015 г. и щеше да изтече след три години, съобщава „Ню Йорк Таймс“. Но в контекста на руската „специална военна операция“ в Украйна диригентът получи ултиматум да заеме позиция по въпроса или да изгуби бъдещите си ангажименти с немския оркестър. Подобни ултиматуми той получи от Ротердамската филхармония и от Ла Скала.

„Очаквах той да преосмисли и да ревизира положителната си оценка за лидера на Русия. Той не го направи. Уволнението му бе единственият вариант“, казва Райтер.

Гергиев е изправен пред крах на кариерата си на Запад в последните дни. Едно от лицата на руската култура загуби и договора с мениджъра си, който отказа да го представлява – отново заради връзките на маестрото с Путин. Но уволнението му като главен диригент на водещ европейски оркестър поставя под съмнение по-нататъшните му изяви на Запад, коментира „Ню Йорк Таймс“.

Гергиев, директор на Мариинския театър, е един от най-явните поддръжници на политическата кариера на Путин в Русия. Познанството между двамата датира от началото на 90-те, когато Гергиев тепърва започва мандата си като директор на Мариинския. Институцията получава щедро държавно финансиране и поставя амбициозни спектакли на сцена, които често гастролират и на западните сцени.

Вижте още: „МЕТРОПОЛИТЪН ОПЕРА“ ОТКАЗВА ДА РАБОТИ С РУСКИ ТВОРЦИ, ПОДДЪРЖНИЦИ НА ПУТИН

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg