Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Вълнест мамут, продаден за половин милион евро

Не се съобщава как останките са се оказали на търг във Франция

Филмите от анимационната комедийна поредица „Ледена епоха“ дават приблизително вярна представа за причините за изчезването на вълнестия мамут. - Вълнест мамут, продаден за половин милион евро

Филмите от анимационната комедийна поредица „Ледена епоха“ дават приблизително вярна представа за причините за изчезването на вълнестия мамут.

Древeн скелет на вълнест мамут бе продаден на аукцион в Лион, Франция, за 548 хиляди евро. Финалната сума превиши значително първоначалната оценка. Смята се, че това е най-големият скелет от този вид, който се оказва в частни ръце, съобщава Би Би Си.

80% от скелета се състои от костите на умрялото животно. Останалото е смола, която служи за укрепване и придаване цялост на експоната.

Костите на древното животно са били открити в зоната на вечна замръзналост в Сибир преди 10 години. Не се съобщава как са се оказали на търг във Франция.

Учените са открили по зъбите на мамута следи от гниене. Специалистите предполагат, че това може би е една от причините за неговата смърт: заради проблемите със зъбите той не е можел да се храни пълноценно.

Оттеглянето на зоната на вечния лед води до увеличаване на броя на останките от древни бозайници, обясни пред Би Би Си кураторът на природонаучните колекции в Манчестърския музей Дейвид Гелсторп.

„Сибирският „вечен“ лед се размразява особено бързо поради климатичните промени – казва Гелсторп. – Така че намираме не само тези невероятни скелети, но и много други материи, които са оцелели след смъртта им – като вълна, кожа, мускули, органи и в някои случаи дори последния им обяд.“

Един от най-добре запазените екземпляри от вида – мамутчето на 39 хиляди години Юка – също е открит в зоната на вечна замръзналост в Сибир.

Вълнестите мамути са съвременници с първите хора, които ходели на лов за тях и ги изобразявали по стените на пещерите си.

Голямата  част от тези животни са измрели преди 10 хиляди години. Последната група мамути са живели на остров в Северния ледовит океан и са доживели до преди около 4 хиляди години.

Учените смятат, че основна роля за изчезването на вида са изиграли хората-ловци и – в по-голяма степен – измененията в околната среда.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах